Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η “μεγάλη ζαριά” του Βενιζέλου

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Και τώρα τι; Η ερώτηση που αφορά στο μέλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου κάθε άλλο παρά ρητορική είναι. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου και Υπουργός Οικονομικών παρέμεινε στο πόστο που κατείχε και στο σχήμα το οποίο είχε ως πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.
Τις προηγούμενες δυο εβδομάδες βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων, σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Σε εκείνον στράφηκαν πολλοί, διαβλέποντας το αδιέξοδο που θα δημιουργούνταν με μια επιλογή τύπου Πετσάλνικου, ενώ το όνομά του «έπαιξε» και για τη θέση του πρωθυπουργού, εφόσον δεν οδηγούσαν σε αποτέλεσμα οι συζητήσεις με τα υπόλοιπα κόμματα, και ο Γιώργος Παπανδρέου υποχρεωνόταν να αναζητήσει μια λύση εκ των έσω, για να εκτονώσει το εκρηκτικό κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων, αυτή τη φορά για το μέλλον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Όπως καταδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Υπουργός Οικονομικών παραμένει το δημοφιλέστερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος, μόλις προκύψει τέτοιο θέμα.
Το ερώτημα λοιπόν είναι… πότε; Γιατί ήδη έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και με δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών, η συζήτηση για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα πρέπει να πάρει ο Γιώργος Παπανδρέου το επόμενο διάστημα, προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας. Δηλαδή, για τη διαδοχή του.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάθε άλλο παρά δείχνει να βιάζεται. Εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι δεν σκοπεύει να κινήσει εκείνος τις σχετικές διαδικασίες αμφισβήτησης του Γιώργου Παπανδρέου, προτιμώντας να κληρονομήσει το «όλον» και όχι ένα… ακρωτηριασμένο ΠΑΣΟΚ.
Να λειτουργήσει δηλαδή συνθετικά, με σεβασμό στα όργανα αλλά και την πολιτική διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού, και να μην οδηγήσει τις εξελίξεις σε επώδυνες ρήξεις, από τις οποίες θα κινδυνεύσει το ΠΑΣΟΚ να εξέλθει βαθιά τραυματισμένο.