Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ο Σαμαράς κέρδισε τον “πόλεμο” για την υπογραφή

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Την προηγούμενη εβδομάδα, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τον Γιώργο Παπανδρέου για τη συγκρότηση κυβέρνησης στην οποία θα συμμετείχαν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ένα ξεκάθαρο «όχι» στις άτσαλες δημόσιες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενυπόγραφη δέσμευση υλοποίησης των όρων του Μνημονίου ΙΙ.
Τις σχετικές θέσεις είχε διατυπώσει δημοσίως ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, και ο Αντώνης Σαμαράς τις απέρριψε κατηγορηματικά, ξεκαθαρίζοντας ότι τίθεται θέμα εθνικής, ηθικής, προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας.
Η στάση του Αντώνη Σαμαρά ώθησε τις Βρυξέλλες στο να αλλάξουν ρότα. Κάτι που φάνηκε την επομένη, όταν ο Ζοζέ Μπαρόζο διευκρίνισε ότι οι Βρυξέλλες δεν ζητούν με εκβιαστική διάθεση την υπογραφή του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, στο κείμενο δέσμευσης της Ελλάδας για την υλοποίηση των μέτρων που απορρέουν από τη Συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παπαδήμου και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου βρίσκεται το σχετικό κείμενο με το οποίο οι Βρυξέλλες ζητούν τη δέσμευση της Ελλάδας για το μέλλον. Μόνο που, όπως φάνηκε και από δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, το κείμενο θα είναι διατυπωμένο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην προσβάλει σε πολιτικό ή προσωπικό επίπεδο τον Αντώνη Σαμαρά.