Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Σαμαράς: "Δεν έπεσα στην παγίδα Παπανδρέου για Παπαδήμο"


Για "φρόνιμες κινήσεις" και "επίτευξη ομαλότητας" εκ μέρους της ΝΔ έκανε λόγο ο Αντ. Σαμαράς. Επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν τη συμφωνημένη ημερομηνία.
"Η ΝΔ πήρε την πρωτοβουλία να δώσει λύση στην ακυβερνησία", είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας πως ποτέ πριν στο παρελθόν, η αντιπολίτευση δεν είχε καταφέρει να ρίξει κυβέρνηση και, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, η ΝΔ το κατάφερε παρά τα εις βάρος της "τεχνάσματα".
Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, η ΝΔ δικαιώθηκε για τις θέσεις και την κριτική της τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. "Από την πρώτη στιγμή είπα, ότι το δημοψήφισμα θα ακυρωθεί πριν καν πάει ο κ. Παπανδρέου στις Κάννες", είπε χαρακτηριστικά.
"Τις τελευταίες ημέρες έγιναν πολλά, η χώρα αντιμετώπισε κινδύνους, η παραμονή της στην ΕΕ απειλήθηκε", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι, με την "απερίγραπτη" πρωτοβουλία Παπανδρέου, η χώρα βρέθηκε χωρίς κυβέρνηση και πρωθυπουργό, ενώ η διεθνής κρίση χρέους γενικευόταν.
"Μήπως θα έπρεπε, να περιμένουμε να ρίξουν τον κ. Παπανδρέου οι ίδιοι οι βουλευτές του;", διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, για να απαντήσει "όχι", καθώς "η ΝΔ είναι αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης".
"Η ΝΔ πήρε πρωτοβουλία να δώσει διέξοδο και θέσαμε τέσσερις στόχους: Να αλλάξει ο πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Μέσα σε επτά μέρες πετύχαμε όλους μας τους στόχους".
"Το έχω πει πολλές φορές, πως στη ΝΔ δεν πιστεύουμε στην πολιτική του ώριμου φρούτου και η χώρα δεν μπορούσε να περιμένει άλλο", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή της ΝΔ στην νέα κυβέρνηση, είπε ότι αν δεχόταν περισσότερα υπουργεία, ήταν σαν να προσχωρούσε στην συγκυβέρνηση. "Κι αυτό δεν το θέλουμε", επανέλαβε.
"Κάποιοι είπαν, ότι δεν έπρεπε να έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών, αλλά οι εκλογές δεν είναι μόνο δικό μας θέμα. Είναι βαλβίδα ασφαλείας για τον τόπο".
Αναφερόμενος στην ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε, πως όταν δεν είναι γνωστό πότε θα γίνουν εκλογές και όταν "η νομιμοποίηση είναι στον αέρα, η κοινωνική έκρηξη μπορεί να γίνει πιο γρήγορα".
"Επιμείναμε σε αυτό που είχαμε πει εκλογές σύντομα στις 19 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα δεν προλαβαίναμε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την έκτη δόση", εξήγησε.
"Δεν είναι στο χέρι κανενός, να τραβήξει τη διάρκεια ζωής μίας κυβέρνησης προσωρινής. Εμείς θα τη στηρίξουμε, για να πετύχει το έργο της", σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως, όσο παραμένει η ίδια Βουλή, την πρωτοβουλία για νέο πρωθυπουργό την έχει το κόμμα που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
"Αν εμείς προτείναμε δικό μας άνθρωπο θα έλεγαν ότι το κάναμε με δικά μας κομματικά κριτήρια", πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως μέχρι το βράδυ της Τετάρτης δεν είχε γίνει καν πρόταση στον κ. Παπαδήμο.
"Ο κ. Παπαδήμος διευκρίνισε, ότι η κυβέρνηση θα είναι μεταβατική, όπως επιμείναμε εξαρχής. Κάποιοι είπαν ακόμα, ότι θα έπρεπε να είχαμε διεκδικήσει περισσότερα υπουργεία, αλλά αυτό θα ήταν σαν να προσχωρούσαμε στην συγκυβέρνηση. Κι εμείς δεν τη θέλουμε".
"Εμείς προκαλέσαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου, εμείς πρέπει να είμαστε παρόντες", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η συμμετοχή της ΝΔ θα είναι καθαρά συμβολική και μέχρι να λήξει το έργο της κυβέρνησης.
"Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν. Δεν διαγράφεται ό,τι έχει γίνει έως τώρα. Ευθύνες υπάρχουν και θα τις αναλάβουν εκείνοι που πρέπει".
"Έχουμε υποσχεθεί ελπίδα, ρεαλιστική πολιτική, όχι κούφια συνθήματα. Αυτή η παράταξη είναι για τα δύσκολα. Σε τρεις μήνες θα είμαστε έτοιμοι να στήσουμε ξανά την Ελλάδα στα πόδια της", κατέληξε.