Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ο Λοβέρδος ψάχνει έναν Τσουκάτο

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Δεν αποτελεί φυσικά μυστικό η πρόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, ανάλογα και με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις,
οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν το πότε και το πώς θα ξεκινήσουν οι σχετικές διεργασίες στο εσωτερικό του Κινήματος. Πάντα σε σχέση με τις αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, σχετικά με το προσωπικό και πολιτικό μέλλον του.
Ο Υπουργός Υγείας, που παρέμεινε στο πόστο του και στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ηγείται ουσιαστικά της «κίνησης των τριών», στην οποία συμμετέχουν ακόμη η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ήδη, και στο περιθώριο των δραματικών πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων δυο εβδομάδων, που οδήγησαν τελικά τον Γιώργο Παπανδρέου στην έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου, η «κίνηση των τριών» έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Με ορατή προσθήκη τον Ηλία Μόσιαλο, και άλλα στελέχη και βουλευτές, που προσπαθούν να επιλέξουν εγκαίρως στρατόπεδο για την επόμενη μέρα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, κάτι που συνεπάγεται ότι πιθανολογείται πως θα είναι ο βασικός αντίπαλος του Ευάγγελου Βενιζέλου στη μάχη για τη διαδοχή.
Για τον λόγο αυτό, στενοί συνεργάτες του Υπουργού Υγείας, και πρώτου βουλευτή της Β’ Αθηνών, της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της Ευρώπης, κινούνται ήδη δραστήρια σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να δημιουργήσουν πυρήνες υποστήριξης του Ανδρέα Λοβέρδου.
Εκείνοι βέβαια που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα χρειαστεί απαραιτήτως έναν… Θόδωρο Τσουκάτο, στην εξέλιξη της μάχης για τη διαδοχή.
Υπογραμμίζοντας τον πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο «στρατηγός» στην εκλογή του Κώστα Σημίτη, τόσο στην πρωθυπουργία από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσο και, κυρίως στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, στο Συνέδριο του 1996.