Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ποιά η κοινή συνισταμένη;

ΜΑΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΗΣ
Στην σημερινή στιγμή κορυφαίων διακυβεύσεων για την οικονομία και την υπόσταση της χώρας μας οι αποφάσεις και ενέργειες πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρες και συντονισμένες.
Οφείλει να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική και κοινωνική συνισταμένη. Βραχυπρόθεσμα χρειάζεται μια διακυβέρνηση του τόπου η οποία θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της οικονομίας. Μεσοπρόθεσμα κύριοι εθνικοί στόχοι πρέπει να είναι η ανασύνταξη και ανάπτυξη της οικονομίας με την ταυτόχρονη δομική θετική αλλαγή της κοινωνικής και πολιτικής νοοτροπίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα των ομολογουμένων δραματικών πολιτικών εξελίξεων έγινε σαφές προς όλες τις κομματικές ηγεσίες ότι πλέον η επίτευξη των εθνικών συμφερόντων δεν επιτρέπει ιδιαίτερους παλαιοκομματικούς ελιγμούς. Οι πολίτες απαιτούν κοινωνική ασφάλεια και οικονομική προοπτική. Το πολιτικό σύστημα στην νέα του αναπόφευκτη μορφή τα επόμενα έτη πρέπει να στηριχθεί σε πυλώνες όπως η συνεργασία, η πράξη και εφαρμογή των νόμων, και ο ρεαλιστικός λόγος. Ήδη αυτή η κοινωνική απαίτηση εκφράστηκε και στο κοινοβούλιο μέσω της στάσης σημαντικής μερίδας βουλευτών για την υλοποίηση μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας με επικεφαλής ένα άτομο κύρους και γνώσης.
Η τοποθέτηση του κ.Παπαδήμου ως νέου πρωθυπουργού φαίνεται ότι είναι κατάλληλη για την επίτευξη των κυρίων στόχων της κυβέρνησης αυτής. Η δομή της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας είναι η ίδια με την κυβέρνηση Παπανδρέου με ορισμένες διακομματικές προσθήκες χωρίς να αφήνει περιθώρια ότι μπορεί αιφνιδίως η κυβερνητική λειτουργία να γίνει πιο αποτελεσματική και δίκαιη. Βέβαια μόνο η απόφαση για την δημιουργία της κυβέρνησης συνεργασίας συμβολίζει τυπικά και κινεί ουσιαστικά την εποχή για κοινές προσπάθειες και συνέργιες στην πολιτική ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο. Πρωτοβουλίες που αναμένεται να εμφανιστούν σε όλους του τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ίσως σηματοδοτώντας την είσοδο μας σε μια νέα νοοτροπία συνεργασίας και αλληλεγγύης που τόσο λείπει.
Η νέα κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να πετύχει τους βασικούς σκοπούς της. Να εξασφαλίσει την 6η δόση και να υλοποιήσει την οικονομική πολιτική σχετικά με την συμφωνία της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Ουσιαστικά να φροντίσει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα πτωχεύσει ολοκληρωτικά και να μεταβεί στη δραχμή. Οι πρώτες και ίσως τελευταίες 100 ημέρες της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι κρίσιμες και το αποτέλεσμα τους ίσως καθορίσει εν πολλοίς την ρότα της οικονομίας για τα επόμενα έτη. Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί και να δημιουργήσει, μαζί με την Τρόικα, ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνοδεύει την νέα δανειακή σύμβαση το οποίο θα είναι ταυτόχρονα δίκαιο, αποτελεσματικό, δημοσιονομικό και αναπτυξιακό. Έχει την εντολή για να διαπραγματευτεί την νέα δανειακή συμφωνία και πρέπει να επιδιώξει την δημιουργία μίας δέσμης μέτρων των οποίων η εφαρμογή τα επόμενα έτη να είναι θετική και εφικτή για την κοινωνία.
Ειδάλλως η οικονομική πολιτική θα αποδειχθεί πλήρως ανεφάρμοστη όπως το πρόγραμμα του Μνημονίου οδηγώντας στην αποτελμάτωση της ελληνικής κοινωνίας. Η νέα κυβέρνηση δημιουργήθηκε για να αναδείξει και να εφαρμόσει νέες συνισταμένες και όχι απλά να εφαρμόσει μια αποτυχημένη συνταγή. Η πραγματική οικονομία μαστίζεται από δομικά προβλήματα όπως η έλλειψη ρευστότητας, η δυσκολία προσέλκυσης μαζικών επενδύσεων, η υψηλότατη ανεργία, η αναποτελεσματική λειτουργία του κράτους και η αντιφατική κοινωνική νοοτροπία. Η αντιμετώπιση και λύση τους στηρίζεται απολύτως σε νέα κοινά σημεία, αξίες, λογικές και πρακτικές. Αυτή είναι η πρόκληση που ξεκινά με την δημιουργία της νέας κυβέρνησης και αφορά όλους, την νέα κυβέρνηση, τις επόμενες, τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία και βέβαια την Τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας φυσικά.