Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ο Τόμσεν έρχεται με… καμπανάκι

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Στην Αθήνα αναμένονται από σήμερα τα πρώτα μέλη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη του Πολ Τόμσεν και των υπολοίπων επικεφαλής των ελεγκτών.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένουν την τυπική έγκριση της νέας κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, μέσω της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν σε επανέναρξη των ουσιαστικών συζητήσεων για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επιτελείο του Πολ Τόμσεν επικρατεί ικανοποίηση για την αλλαγή σκηνικού στην Ελλάδα, με την προώθηση του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του Πρωθυπουργού, καθώς ο Δανός τεχνοκράτης θεωρεί ότι τα πολιτικά αδιέξοδα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου είχαν ορατές και αρνητικές επιπτώσεις στην ευελιξία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, επομένως και στην ουσιαστική προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
«Χάσατε χρόνο», είναι η επωδός του Πολ Τόμσεν, ο οποίος θεωρεί ότι ο τελευταίος μήνας, και ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, απειλούν να εκτροχιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί ως το τέλος του 2011, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκύψει η ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων. Μια προοπτική που… δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της.
Για τον λόγο αυτό, η βασική πρόταση του Πολ Τόμσεν προς τον Λουκά Παπαδήμο θα είναι να δοθεί έμφαση σε μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών, και να αποτραπούν νέοι φόροι.