ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε υποστηρίξει κάποτε πως, όταν τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζει η στάση μας απέναντι στα πράγματα. Προφανώς και τα πράγματα έχουν αλλάξει εδώ και 15 χρόνια στην Αμερική. Ο Νιούτ Γκίνγκριτς όμως δεν άλλαξε. Καθόλου.
Πολύ μεγάλος (σε ηλικία)… Πολύ ξεπερασμένος (σε ιδέες)… Πολύ ακραίος (πάλι σε ιδέες, αλλά και συμπεριφορά). Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Νιουτ Γκίνγκριτς να προηγείται, έστω και ψυχολογικά (23%-22%) του Μιτ Ρόμνεϊ, μεταξύ των υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα ενόψει της αναμέτρησης του 2012.
Μόνο που οι δημοσκοπήσεις… δεν λένε την αλήθεια. Ή μάλλον, την λένε, αρκεί κανείς να τις διαβάσει ανάποδα.
Ο πολύπειρος πολιτικός διαδέχεται τον Ρικ Πέρι και τον Χέρμαν Κέιν, στην πρωτιά της λίστας των Ρεπουμπλικανών. Με μοναδική, μόνιμη σταθερά τον Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος αποτελεί δίδυμο κορυφής με όλους τους προαναφερθέντες, ανά διαστήματα.
Το παρελθόν ωστόσο, λειτουργεί και σε αυτή την περίπτωση ανασχετικά για το μέλλον. Ο Νιούτ Γκίνγκριτς έρχεται από το χθες. Και δύσκολα μπορεί να εκφράσει το αύριο. Στα μέσα περίπου της πρώτης θητείας του Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο, υπήρξε ο Πρόεδρος της Βουλής, όταν αυτή πέρασε στα χέρια των Ρεπουμπλικανών. Και διακρίθηκε ως ο κατεξοχήν εκφραστής του «ηθικού συντηρητισμού», που οδήγησε τελικά τον Μπιλ Κλίντον στη δημόσια διαπόμπευση για την υπόθεση Λουίνσκι.
Ο ίδιος ωστόσο, δεν κατάφερε να πιστωθεί πολιτικά αυτή την καταγγελτική ρητορική. Οι Αμερικανοί δεν είχαν διάθεση για ακρότητες, και παρέμειναν σταθερά προσανατολισμένοι στη θεωρία του «μεσαίου χώρου», κύριος εκφραστής της οποίας υπήρξε ο Μπιλ Κλίντον. Στην αναμέτρηση του 1996 άλλωστε, αντίπαλος του άλλοτε Κυβερνήτη του Άρκανσα δεν ήταν ο Νιούτ Γκίνγκριτς, αλλά ο Μπομπ Ντόουλ.
Σήμερα, 15 χρόνια μετά, ο Νιούτ Γκίνγκριτς επιχειρεί ένα come-back χωρίς ρεαλιστικές προοπτικές. Το πιθανότερο είναι ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ θα κερδίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Για να χάσει στις εκλογές του 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα. Αν το χρίσμα το κερδίσει ο Νιούτ Γκίνγκριτς, η επανεκλογή Ομπάμα θα είναι ακόμη πιο εύκολη.Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε υποστηρίξει κάποτε πως, όταν τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζει η στάση μας απέναντι στα πράγματα. Προφανώς και τα πράγματα έχουν αλλάξει εδώ και 15 χρόνια στην Αμερική. Ο Νιούτ Γκίνγκριτς όμως δεν άλλαξε. Καθόλου.