Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ

Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε πρωτοβουλία να αποκαταστήσει την τεράστια ζημιά που προκάλεσαν οι χειρισμοί του πρώην Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και να αποσοβήσει τους ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, που αυτοί δημιούργησαν. Αυτό ήταν καθήκον εθνικής αξιοπρέπειας και ευρωπαϊκής ευθύνης:
Ακυρώσαμε το δημοψήφισμα, διώξαμε τον Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και συμφωνήσαμε σε μεταβατική κυβέρνηση που θα ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Και για όλα αυτά ενημέρωσε με επιστολή του τους ομολόγους του στο ΕΛΚ. Αναλυτικότερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Α. Σαμαράς:
Διακήρυξε ότι αποδεχόμαστε τη νέα συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, την οποία έτσι κι αλλιώς την είχαμε από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίσει «αναπόφευκτη».(Δηλώσεις μετά στη σύνοδο κορυφής 26-27ης Οκτωβρίου- 3/11 μετά το ναυάγιο στις Κάνες). Δεν σταμάτησε να εκφράζει τη διαφωνία του με την οικονομική πολιτική που μας έφερε στο σημερινό αδιέξοδο της ύφεσης, το πάγωμα της πραγματικής οικονομίας, την εκτίναξη της ανεργίας. Υπογράμμιζε την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης σε όλους τους στόχους.
Διαχρονικά και από την πρώτη στιγμή σε σχέση με το Μνημόνιο είχε ξεκαθαριστεί ότι «Τους στόχους της σύγκλισης τους αποδεχόμαστε. Τις διαρθρωτικές αλλαγές τις δεχόμαστε επίσης». Και πάντα τόνιζε ότι: «υπάρχουν, βέβαια, και πολιτικές που δεν δουλεύουν, που έχουν αντίθετα αποτελέσματα, και που θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να αλλάξουν για να δουλέψει το πρόγραμμα και για να πιάσουμε τους στόχους μας.»
Έστειλε, στις 13 Νοεμβρίου, επιστολή στους ηγέτες ΕΛΚ που τους ενημέρωνε για τις εξελίξεις και τις θέσεις του.
Όλα αυτά πριν αρχίσουν να ασκούνται οι ασφυκτικές πιέσεις για υπογραφές αλλά και του τελεσίγραφου: «Ή συνυπογράφουν τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου ή δε παίρνετε την 6η δόση».
Η επιστολή δίνεται στη δημοσιότητα στις 21 Νοεμβρίου, χωρίς να σχολιαστεί από τα ΜΜΕ, καθόσον εκφράσαμε τις πάγιες θέσεις της ΝΔ.
Επίσης, στις 21 Νοεμβρίου, η ΝΔ επαναλαμβάνει τις θεσμικές ενέργειές της (σε αυτές περιλαμβάνεται και η επιστολή στο ΕΛΚ) για το θέμα των εγγυήσεων, χαρακτηρίζοντάς τις: «επαρκείς και πλήρεις». Στη συνέχεια, η πίεση κλιμακώθηκε με την απαίτηση νέας επιστολής, που να συνυπογράφεται από τους κ.κ. Παπαδήμο, Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη και Βενιζέλο.

Η αποστολή της επιστολής

Ο Αντώνης Σαμαράς, στις 23 Νοεμβρίου απέστειλε ακριβές τμήμα της επιστολής που ήδη είχε στείλει (13.11.20011) στους ηγέτες του ΕΛΚ (το τμήμα που εκφράζει τις οικονομικές θέσεις της ΝΔ) και στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο του Eurogroup κ. Γιούνκερ, της ΕΚΤ κ. Ντράγκι και της ΔΝΤ κα Λαγκάρντ.
Η αποστολή της επιστολής αυτής συνιστούσε αλλαγή θέσης;
- ΟΧΙ:
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς υπενθύμισε, με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, τις θέσεις του, χωρίς να υπαναχωρήσει από την πάγια θέση για αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική συνταγή.
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε, ευθύς εξαρχής, διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψει ποτέ επιστολή με τον ουσιαστικό υπαίτιο του οικονομικού ναυαγίου της χώρας, Γιώργο Παπανδρέου, ή άλλους μνημονιακούς πρωταγωνιστές, όπως οι κ.κ. Βενιζέλος και Καρατζαφέρης. Εμμένοντας σε αυτή τη θέση, «αφόπλισε», με την πεντακάθαρη επιστολή του, όλους όσοι, εντός και εκτός, έσπευσαν να τον κατηγορήσουν για «πεισματική αδιαλλαξία» και «γινάτι».
Η επιστολή αυτή ήταν ακριβές απόσπασμα της επιστολής που είχε απευθύνει προς τους ηγέτες του ΕΛΚ μία εβδομάδα, νωρίτερα και όχι νέο κείμενο, όπως κάποιοι αβάσιμα ισχυρίζονται. Επαναλαμβάνοντας όσα ήδη είχε υποστηρίξει δημόσια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς επέδειξε εθνική αξιοπρέπεια. Διέσωσε την αξιοπρέπεια της χώρας.
Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι κράτησε ορθάνοιχτο το παράθυρο για μελλοντικές αλλαγές!
Η αρχική άκαμπτη θέση κυρίως των Γερμανών ήταν ένα «ένα κείμενο με πέντε υπογραφές» ή νέα επιστολή του Αντώνη Σαμαρά. Αυτό δεν έγινε. Αντιθέτως, μάλιστα, εστάλη ένα αυτούσιο κομμάτι από την επιστολή της 13ης Νοεμβρίου στο ΕΛΚ. Τμήμα δηλαδή μιας παλαιότερης επιστολής του.
Η «Επαναδιαπραγμάτευση» που έγινε «τροποποίηση»;
Κάποιοι υποστήριξαν ότι αφαιρέθηκε η «επαναδιαπραγμάτευση» από την επιστολή.
Η αλήθεια είναι :
Η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση» δεν αφαιρέθηκε, καθώς δεν υπήρχε στην επιστολή που εστάλη στους ηγέτες του ΕΛΚ τμήμα της οποίας ήταν η επιστολή προς τους επικεφαλής της Ε.Ε., του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Στην επιστολή αναφέρεται η λέξη «τροποποίηση». Κάποιοι καλοθελητές έσπευσαν να ισχυριστούν ότι αυτό είναι αλλαγή θέσης. Όμως! Η «τροποποίηση» είναι ισχυρότερη της «επαναδιαπραγμάτευσης». Η «τροποποίηση» είναι το θετικό αποτέλεσμα της «επαναδιαπραγμάτευσης». Η «τροποποίηση» είναι το επόμενο βήμα της «επαναδιαπραγμάτευσης».
Αν γίνει δεκτό, η προσδοκία για «τροποποίηση», γίνεται πραγματικότητα.
Γιατί αφαιρέθηκε το ζήτημα των εκλογών.
Αυτό που ενδιαφέρει τους παραλήπτες είναι το οικονομικό σκέλος της επιστολής. Δεν τους ενδιαφέρουν και δεν πρέπει να τους ενδιαφέρουν οι αναφορές στην πολιτική κατάσταση της χώρας. Τι έννοια έχει να συμφωνήσει η ΕΚΤ ή το ΔΝΤ με το πότε θα έχουμε εκλογές ή με τις σχέσεις που έχει η Νέα Δημοκρατία με το ΕΛΚ. Άλλωστε, το θέμα των εκλογών είναι εσωτερικό θέμα και συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία αποδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος.