Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ο Μπάιντεν θα μας πει την… ημερομηνία των εκλογών

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Την επόμενη Κυριακή αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να πραγματοποιήσει… χωρίς εκπτώσεις επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, όπως είχε προγραμματιστεί από την εποχή που στη θέση του πρωθυπουργού βρισκόταν ο Γιώργος Παπανδρέου.
Η έλευση του Αμερικανού Αντιπροέδρου έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την ευρωζώνη. Η κυβέρνηση Παπαδήμου κάνει τα πρώτα βήματά της, την εκταμίευση της 6ης δόσης αναμένεται να ακολουθήσει η ολοκλήρωση του PSI, και η υλοποίηση της Συμφωνίας των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του χρέους, δηλαδή το Μνημόνιο ΙΙ, ενώ συνολικά η ευρωζώνη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, με τις διεθνείς αγορές αλλά και τους ίδιους τους Ευρωπαίους να αναρωτιούνται για το αν υπάρχει μέλλον.
Με δεδομένη λοιπόν αυτή τη συγκυρία, αλλά και το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισέλθει σε προεκλογική τροχιά για την αναμέτρηση του επόμενου χειμώνα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Τζο Μπάιντεν να αξιοποιήσει την επίσκεψη, για μια εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση, με άρωμα Λευκού Οίκου.
Όπου «εφ’ όλης της ύλης», βάλτε εσείς μια δημόσια παρέμβαση για την ανάγκη να… τρέξουν πιο γρήγορα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια προτροπή για να αρχίσει η ΕΚΤ να κόβει χρήμα, στα πρότυπα της Fed, μια θετική δήλωση για το εγχείρημα της κυβέρνησης Παπαδήμου, και… ένας υπαινιγμός για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα.