Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Σε “ειδική αποστολή” ο Δήμας

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Επιλογή ειδικού βάρους αποδεικνύεται η συμμετοχή του Σταύρου Δήμα στην κυβέρνηση Παπαδήμου, και η ανάληψη των ηνίων του υπουργείου Εξωτερικών, από τον εκ των αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας.
Ο άλλοτε Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. διατηρεί απευθείας επαφές με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, καθώς και μεγάλη αναγνωρισιμότητα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Για τον λόγο αυτό και η επικείμενη επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του και άλλοτε αντι-καγκελάριο Γκούιντο Βεστερβέλε, έχει ξεχωριστή σημασία.
Η Γερμανία έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα σε «εθνικό πρόβλημα», όχι μονάχα για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για την ευρωζώνη. Μετά και την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά που ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της 6ης δόσης, η επίσκεψη Δήμα στο Βερολίνο υπηρετεί τη στόχευση να αμβλυνθούν οι «δύσκολες» προσεγγίσεις του ελληνικού προβλήματος από τη γερμανική κυβέρνηση.
Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε, εργάζεται ήδη ο νέος Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις Βρυξέλλες, λόγω και της επί σειρά ετών θητείας του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.
Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, παρασκηνιακό ρόλο διαδραματίζει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος έχει πρόσβαση στο πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας, όπως και ο αδελφός του, Σπύρος.