Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Έχει “ατζέντα” που… δεν ξέρουμε;

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα η εκτίμηση ότι, πέραν όλων των άλλων, και κυρίως των δικών του προσωπικών αστοχιών, ο Γιώργος Παπανδρέου ατύχησε, σε αυτή την πρωθυπουργική θητεία του.

Ο προκάτοχος του Λουκά Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε στο πηδάλιο της χώρας, σε μια εξαιρετικά οριακή συγκυρία. Όπου τα πάντα ωστόσο είχαν να κάνουν με… αριθμούς, καθώς περιστρέφονταν γύρω από την οικονομία, την κρίση, την ύφεση, την απειλή της χρεοκοπίας.
Τα πράγματα θα ήταν ενδεχομένως διαφορετικά, αν η εθνική ατζέντα την οποία είχε κληθεί να διαχειριστεί ο Γιώργος Παπανδρέου, αφορούσε διεθνείς πτυχές και παραμέτρους. Αν δηλαδή βρισκόταν πιο κοντά στη μορφολογία του ρόλου που ο ίδιος είχε συνηθίσει να ενδύεται, επί σειρά ετών, ως υπουργός Εξωτερικών.
Μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, ο Γιώργος Παπανδρέου στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα για το μέλλον. Το προσωπικό μέλλον του. Απ’ τη μια, συνομιλεί με τους λεγόμενους «κορυφαίους» του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, και θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη διαδοχή του.
Απ’ την άλλη, πυκνώνει τις διεθνείς επαφές και παρεμβάσεις του, που ξεκινούν από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Μπαράκ Ομπάμα και καταλήγουν σε συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Με… ενδιάμεση στάση τη χθεσινή συνάντησή του, επίσης στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ.
Απαλλαγμένος από το άγχος της διακυβέρνησης και της καθημερινότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει πλέον να κινείται σε διεθνές επίπεδο, με περίσσευμα άνεσης. Έστω κι αν, δεν έχουν «μπαλωθεί» ακόμη οι πληγές που άνοιξε η πρόθεσή του να διενεργήσει δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να… ανατινάξει την ευρωζώνη.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει, είναι εύλογο; Τι θέλει να κάνει στο μέλλον ο Γιώργος Παπανδρέου; Θα διεκδικήσει και άλλον διεθνή ρόλο, ενδεχομένως του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος; Υπάρχει ατζέντα που… δεν γνωρίζουμε; Μέχρι πάντως να δοθούν οι απαντήσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου προφανώς θα συνεχίσει να κινείται, τουλάχιστον στο εξωτερικό, με προδιάθεση… σκιώδους πρωθυπουργού.