Ένα σκηνικό… 22ας Ιουλίου, δηλαδή της επομένης της Συμφωνίας των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου ζούμε σήμερα σε επίπεδο διεθνών αγορών, με τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου να καταγράφουν «ράλι» ανόδου, εν μέσω κλίματος ενθουσιασμού,
για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περί απομείωσης του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%, διασφαλίζοντας παράλληλα τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ευρώ κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που είχε το προηγούμενο διάστημα έναντι του δολαρίου, ενώ ανοδική πορεία ακολουθεί ο γενικός δείκτης των χρηματιστηρίων στη Γερμανία και τη Γαλλία. Μονάχα στο Λονδίνο μπορεί κανείς να καταγράψει μια κάποια διστακτικότητα, δεν πρόκειται όμως ουσιαστικά για διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με εκείνη που μας έχουν συνηθίσει οι Βρετανοί.
Οικονομικοί αναλυτές πάντως θεωρούν ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα είναι αισθητά διαφορετικές σε σχέση με τον Ιούλιο και την τότε συμφωνία, καθώς οι αγορές μοιάζουν να πείθονται από την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δρομολογήσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.
Μεγαλύτερη εντύπωση δε έχει προκαλέσει η ηγετική παρουσία της Γερμανίας, η οποία έδειξε πως δεν είχε καμία διάθεση να βγει από τη Σύνοδο λαβωμένη, και χωρίς να έχει επιτύχει το σύνολο των πολιτικών επιδιώξεών της για την «επόμενη μέρα» στην ευρωζώνη.
Στον αντίποδα του κλίματος ενθουσιασμού που έχει κυριεύσει τις αγορές, βρίσκεται η φυσιολογική… μελαγχολία των κερδοσκοπικών συμφερόντων, που είχαν ποντάρει στη μη λήψη απόφασης από τη Σύνοδο των Βρυξελλών, ή σε μια «κουτσουρεμένη» λύση, προκειμένου να έλθει η Ελλάδα πιο κοντά στη χρεοκοπία.