Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ο Βενιζέλος σε ρόλο “συγκυβερνήτη”

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η σημερινή ήταν η μέρα του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό τουλάχιστον σχεδίασε και υλοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου. Μόνο που, εκτός από τον Πρωθυπουργό, σε πρώτο πλάνο, σχεδόν συγκυβερνήτη, βρέθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών είχε ενεργό ρόλο στη «διαχείριση της νίκης», όπως προσπάθησε το Μέγαρο Μαξίμου να περάσει στην κοινή γνώμη η απόφαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στα επίπεδα του 50%.
Τις πρώτες πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, πήρε τον λόγο, προκειμένου να εξαπολύσει πολιτική επίθεση σε βάρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όλοι ωστόσο… κατάλαβαν ότι στο στόχαστρό του βρέθηκαν ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία.
Το μεσημέρι, πριν ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια, προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και πριν από τον κύκλο ενημερωτικών τηλεφωνημάτων με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να δώσει… πολιτική ερμηνεία στην απόφαση των Βρυξελλών. Και παράλληλα, να μιλήσει για το μέλλον. Της χώρας και του ΠΑΣΟΚ.
Η στρατηγική των «δυο πόλων» δεν είναι τυχαία, ούτε και αποσπασματική. Δικαιώνοντας στην πράξη το «Spiegel», που διατύπωσε σε πρόσφατο άρθρο του την εκτίμηση ότι η πολιτική τύχη του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι απολύτως συνδεδεμένη, σχεδόν ταυτισμένη με εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου, ο άλλοτε κορυφαίος «δελφίνος» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δείχνει να πορεύεται στη βάση πολιτικής συμφωνίας με τον Πρωθυπουργό.
Μόνο που πλέον, σε αντίθεση με όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι ανίσχυρος, ούτε αναχωρητής. Εμφανίζεται «νικητής» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, και διατηρεί εκ των πραγμάτων για τον εαυτό του, το δικαίωμα να καθορίσει εκείνος τις εξελίξεις, τουλάχιστον σε εσωκομματικό επίπεδο. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο πλευρό του. Τώρα, αλλά και για το μέλλον.