Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η Χίλαρι “ζήλεψε” τον Κίσινγκερ

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Πονεμένη γυναίκα είναι, από την εποχή που ως Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, παζάρεψε ουσιαστικά την προσωπική αξιοπρέπειά της, για να μην κλονιστεί το τελευταίο μέρος της θητείας του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία των ΗΠΑ.
Το 2008 μάλιστα, «πόνεσε» για δεύτερη φορά, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα της γύρισε την πλάτη, και επέλεξε να ποντάρει στον Μπαράκ Ομπάμα και όχι στην ίδια, για να χάσουν οι Ρεπουμπλικανοί τον έλεγχο του Λευκού Οίκου.
Η, περί ης ο λόγος, Χίλαρι Κλίντον λοιπόν, που πολύ πρόσφατα αποκάλυψε ότι εφόσον ο Μπαράκ Ομπάμα επανεκλεγεί στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, στις εκλογές του 2012, η ίδια θα παραμείνει στο πόστο της υπουργού Εξωτερικών για λίγο διάστημα, και στη συνέχεια θα αναζητήσει την επαγγελματική τύχη της στον ιδιωτικό τομέα, προχώρησε σε μια έμμεση αλλά… ωμή προτροπή στον λαό του Ιράν να επαναστατήσει, κατά της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησής του.
Θυμίζοντας με ένταση ότι σχεδόν κανένας από τους Αμερικανούς πολιτικούς που πέρασαν τις τελευταίες δεκαετίες από το State Department δεν κατάφερε να αντέξει στον πειρασμό να… μοιάσει στον Χένρι Κίσινγκερ. Τον «πατριάρχη» της αμερικανικής διπλωματίας, που εξελίχτηκε σε πρόσωπο-θρύλος για τη δυνατότητά του να παρεμβαίνει καθοριστικά ανά τον κόσμο. Και να επηρεάζει τις εξελίξεις.
Η Χίλαρι αναφέρθηκε στο σημερινό καθεστώς της Τεχεράνης, με το οποίο η Ουάσινγκτον κάθε άλλο παρά… καλά τα πηγαίνει, παρομοιάζοντάς το με «στρατιωτική δικτατορία». Εντόπισε ωστόσο στις εσωτερικές έριδες που διαδραματίζονται στην κορυφή της ηγεσίας του, μεταξύ του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και του θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ αλί Χαμενεϊ, ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο λαός.
Προφανώς εννοεί… για τα περαιτέρω, όπως συνέβη στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, και επιχειρείται να επαναληφθεί στη Συρία. Με το Ιράν όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Και η Χίλαρι Κλίντον το γνωρίζει αυτό καλά. Δεν διστάζει ωστόσο να δοκιμάσει τις δυνάμεις της.