Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΠΩΣ «ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ» Η Ν.Δ. ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ…


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ, ΟΠΩΣ ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
Επαναλαμβάνεται η κυβέρνηση, πάλι θριαμβολογεί.

Τέσσερα σχέδια σωτηρίας έχουν περάσει και στα τέσσερα η κυβέρνηση θριαμβολογούσε και μετά τα τέσσερα έχουμε φτάσει πιο κοντά στη χρεοκοπία.
Η ΝΔ θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της Συνόδου, όμως σε κάθε περίπτωση η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται όχι μόνο από το κούρεμα, το οποίο έγινε αναπόφευκτο εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και από τη δημιουργία υψηλών, μακροχρόνιων πλεονασμάτων και υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.
Για πρώτη φορά ακούσαμε από τον κ. Παπανδρέου να μιλάει για μειονεκτήματα της απόφασης της 21ης Ιουλίου. Ποια είναι αυτά; Μέχρι τώρα ακόμα και ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης έλεγε ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους. Μιλάμε για κείμενο που υπέβαλε πριν από 10 ημέρες. Τι άλλαξε και δεν εξασφάλιζε εκείνη η απόφαση τη βιωσιμότητα του χρέους; Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Το κούρεμα θα γίνει για να φτάσουμε το 2020 στο χρέος του 2009.

Στα τέλη του 2009 το χρέος ήταν 120% του ΑΕΠ.

Τώρα μας λένε ότι θα προσπαθήσουνε με αυτή την πρωτοβουλία να το κατεβάσουν πάλι στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δραματικής αποτυχίας της κυβέρνησης.

Όταν ψήφισε η κυβέρνηση το Μνημόνιο είχε τον ίδιο στόχο, να φτάσουμε στο 120% του ΑΕΠ το χρέος το 2020.

Από το Μνημόνιο μέχρι τώρα έχουν μεσολαβήσει θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τεράστιες θυσίες, επιπλέον τουλάχιστον 28 δισ. ευρώ, 50 δισ. αποκρατικοποιήσεις, κούρεμα στην ονομαστική αξία 50% του χρέους, για να φτάσουμε το 2020 εκεί που ήμασταν το 2009 και εκεί που έλεγε η κυβέρνηση με το Μνημόνιο πριν από ένα χρόνο.

Για την εποπτεία



Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει έγκαιρα ως αξιωματική αντιπολίτευση ότι άλλο τεχνική βοήθεια και άλλο εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε οποιουσδήποτε ξένους. Αποφάσεις που βάζουν πάνω από την όποια εκλεγμένη κυβέρνηση οποιουσδήποτε άλλους είναι αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες. Δεν ταιριάζουν ούτε στις αρχές, ούτε στις συνθήκες, ούτε στις δημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης. Πιστεύουμε στην εταιρική και ισότιμη σχέση.

Ερώτηση: Ο στόχος για ευρωπαϊκά πλεονάσματα από το 2012 δεν θα επιτευχθεί;

Μέχρι τώρα φαίνεται ότι δεν επιτυγχάνεται, και γι’ αυτό λαμβάνονται συνέχεια μέτρα τα οποία βαθαίνουν την ύφεση και εξαιτίας αυτής της βαθιάς ύφεσης οδηγούμαστε σε τόσο μεγάλες αποκλίσεις.

Καταρχήν θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, διότι αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε μόνο για το ύψος του κουρέματος στην ονομαστική αξία, άρα θα πρέπει να δούμε πιο θα είναι το προεξοφλητικό επιτόκιο για να αξιολογήσουμε και την παρούσα αξία, δεν γνωρίζουμε ακριβώς το ύψος του δανεισμού σε τι επίπεδο διασφαλίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία, και σε κάθε περίπτωση και από την ίδια τη δήλωση του πρωθυπουργού προκύπτει ότι πολλές λεπτομέρειες θα τις μάθουμε μέχρι το τέλος του έτους.

Σας θυμίζω ότι όταν εμείς αποτιμήσαμε την απόφαση της 21ης Ιουλίου την επομένη ημέρα, την κάναμε με σοβαρότητα, κάποιοι ισχυρίστηκαν τότε ότι κινδυνολογούμε και απεδείχθη σήμερα ότι είχαμε απόλυτα δίκιο.

Με πρωτογενή πλεονάσματα δεν επιτυγχάνεις βιωσιμότητα του χρέους. Με αυτή την πολιτική δεν επιτυγχάνεις πρωτογενή πλεονάσματα. Όταν βάζεις συνέχεια νέους φόρους και όταν κόβεις οριζόντια μισθούς και συντάξεις, δεν μπορείς να επιτύχεις πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο σκοπός δεν είναι απλώς να έχεις πρωτογενή πλεονάσματα, είναι να έχεις μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα, για πολλά χρόνια και να έχεις υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτές είναι οι δύο προϋποθέσεις, μαζί με το αναπόφευκτο κούρεμα που έγινε, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Αν δείτε την τελευταία έκθεση των εταίρων μας, θα διαπιστώσετε ότι η αλλαγή της στάσης από τον Ιούλιο στον Οκτώβριο έγινε διότι η ύφεση είναι βαθύτερη, άρα πέφτουμε έξω σε όλες τις προβλέψεις που κάνουμε για τα επόμενα χρόνια, οι αποκρατικοποιήσεις δεν γίνονται, είναι μια δεύτερη παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε, οι δημοσιονομικοί στόχοι αποτυγχάνουν και παρατηρούνται και καθυστερήσεις και διαχειριστικές αδυναμίες.

Ερώτηση: Η ΝΔ ως κόμμα εξουσίας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει και αυτή την πολιτική, δηλ. την υπογραφή της χώρας σε μία τέτοια Σύνοδο Κορυφής;



Η ΝΔ επίσης έγκαιρα έχει τοποθετηθεί και έχει πει ότι ουσιαστικά από σήμερα ξημερώνει μια νέα ημέρα για τη χώρα.

Έχουμε μέσα από την αναπόφευκτη υλοποίηση του κουρέματος μια απόφαση ευρωπαϊκή η οποία μειώνει το ύψος του χρέους. Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε ως χώρα είναι να επιτύχουμε τις άλλες δύο προϋποθέσεις. Και εκεί έχει αποδειχθεί και μέσα από τους ποσοτικούς δείκτες και από τους ποιοτικούς, αλλά και από τις εκτιμήσεις των ίδιων των εταίρων ότι η οικονομική πολιτική έχει αποτύχει. Εκεί συνεπώς χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.

Επειδή μιλάμε σήμερα συνέχεια για το κούρεμα, θέλω να σας πω ότι οι δηλώσεις ότι το κούρεμα του χρέους οδηγεί τη χώρα στα Τάρταρα δεν την κάναμε εμείς, την έκανε ο κ. Σαχινίδης.

Τη δήλωση ότι είναι τεράστιος λάθος το χρέος και θα μείνουμε εκτός αγορών για 10-15 χρόνια, θα απομειωθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων, θα έχουμε πρόβλημα στην πραγματική οικονομία δεν την κάναμε εμείς, την έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου πριν από 4 μήνες.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις και να μην θριαμβολογούμε όταν θα πρέπει να τα αποτιμούμε όλα.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι είναι μια νέα μέρα για την Ελλάδα και θα μπορούσαμε με εθνική συναίνεση να πάμε μπροστά ή χρειάζονται εκλογές για να γίνει επανεκκίνηση;

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει κλείσει τον κύκλο της.

Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, με ρεαλιστικό και συνεκτικό σχέδιο, με πολιτική βούληση να υλοποιήσει κάποια πράγματα και με την ικανότητα έμπνευσης και ενεργοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου.

Ερώτηση: Αφού ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση ή μετά;

Εμείς έχουμε ζητήσει εδώ και κάποιους μήνες εκλογές.

Δεν διαφοροποιεί κάτι αυτό.

Η δανειακή σύμβαση όταν έρθει στη Βουλή θα την αξιολογήσουμε και ανάλογα με τις δεσμεύσεις που έχει θα τοποθετηθούμε.

Αν η συνταγή είναι η ίδια δεν θα την ψηφίσουμε.

Ερώτηση: Αν δεν την ψηφίσω σημαίνει ότι δεν θα την υλοποιήσω και θα πάω να κάνω μια άλλου τύπου διαπραγμάτευση, οπότε πάμε από την αρχή.
Το πεδίο αλλαγής της πολιτικής που έχει και στέρεα επιχειρήματα είναι η υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι σήμερα. Είναι αν πέτυχαν οι δημοσιονομικοί στόχοι, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στην χθεσινή απόφαση. Η χθεσινή απόφαση έχει να κάνει με το χρέος.

Εκεί συνεπώς, υπάρχει πεδίο να αλλάξουμε πολλά πράγματα στην οικονομική πολιτική, η κριτική που έχουμε ασκήσει μέχρι τώρα ήταν στέρεα και απεδείχθη ορθολογική, τα επιχειρήματα που έχουμε, η πολιτική την οποία αναπτύσσουμε είναι και αυτή ρεαλιστική.
Εμείς σταθερά υποστηρίζουμε ότι αυτό που απαιτείται για τη χώρα είναι δημοσιονομική προσαρμογή και ανάπτυξη ταυτόχρονα, μόνο τότε θα καταστεί βιώσιμη η δημοσιονομική προσαρμογή.

Αυτό που γίνεται τώρα είναι δημοσιονομική προσαρμογή και αφού επετεύχθη κάποια στιγμή στο μέλλον να δούμε ξανά την ανάπτυξη, αυτό δυστυχώς οδηγεί σε αργό οικονομικό θάνατο. Αλλά ούτε η συνταγή που ακολουθούσαμε επί χρόνια στην Ελλάδα ήταν η ορθή, δηλ. να δούμε πώς θα κάνω μια στρεβλή ανάπτυξη και ας αφήσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή. Χρειάζεται ταυτόχρονα η επίτευξη των δύο.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι σαφές ότι η χώρα θα ισορροπήσει σε χαμηλότερο επίπεδο ευημερίας, ο αγώνας είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι.
Αυτό που θέλουν οι Έλληνες είναι φως στο τούνελ.
Φως στο τούνελ δεν μπορεί να δώσει η παρούσα κυβέρνηση