Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Μπορεί να κερδίσει τον Ομπάμα;

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι το «φαινόμενο» Ρικ Πέρι αρχίζει να χάνει την αίγλη του, φέρνοντας και πάλι τον Μιτ Ρόμνεϊ σε πρώτο πλάνο, αναφορικά με το ποιος θα κερδίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και θα κληθεί στη συνέχεια να αναμετρηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2012.
Ο εν ενεργεία Κυβερνήτης του Τέξας και… αγαπημένο παιδί του «Tea Party», χάνει έδαφος έναντι του πρώην Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Μορμόνου επιχειρηματία Μιτ Ρόμνεϊ. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η εκλογική βάση των Ρεπουμπλικανών δεν… λάτρεψε ποτέ ιδιαίτερα τον Μιτ Ρόμνεϊ, όπως φάνηκε απερίφραστα το 2008, όταν επέλεξε τον Τζον ΜακΚέιν ως αντίπαλο του Μπαράκ Ομπάμα για τον Λευκό Οίκο.
Εκείνη η αποτυχία του Ρόμνεϊ, και το γεγονός ότι στα τρία χρόνια που έχουν ακολουθήσει, δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει έναν καινούριο, περισσότερο σύγχρονο και συμβατό με τις νεώτερες γενιές πολιτικό λόγο, προβληματίζουν τους αναλυτές, που θεωρούν ότι θα αποτελέσει «εύκολη λεία» για τον Μπαράκ Ομπάμα.
Όσο κι αν ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απογοητεύσει εκείνους που επένδυσαν πάνω του προσδοκίες… πολλών γενεών, στην εκλογική αναμέτρηση του 2008, ελλείψει αξιόπιστου αντίπαλου, είναι εξαιρετικά πιθανό να επικρατήσει και πάλι. Και να μην υποχρεωθεί σε έξωση από τον Λευκό Οίκο, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη φορά που πέρασε την είσοδό του ως… οικοδεσπότης.