Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η Κυβέρνηση πολώνει το κλίμα

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Με συγκρατημένο… ενθουσιασμό έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση η συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%. Το κλίμα που διαμορφώνεται στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τα «καλά νέα» από τις Βρυξέλλες, είναι πανηγυρικό, στα πλαίσια φυσικά που ορίζει η συγκεκριμένη δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα.
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πολώσει το κλίμα, ειδικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, επενδύοντας στο επιχείρημα ότι η συμφωνία προέκυψε μετά από σκληρή και επώδυνη διαπραγμάτευση, στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ενεργό και καθοριστικό ρόλο.
Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στο κλίμα που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα περί «εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας», κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους υψηλούς τόνους που είχαν χρησιμοποιήσει.
Απορρίπτει δε κατηγορηματικά τέτοιες αιτιάσεις, επισημαίνοντας ότι, όπως αναφέρεται και στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδήγησε σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, η εφαρμογή του προγράμματος επαφίεται στην Ελλάδα.
Η παρουσία δηλαδή τεχνοκρατών από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, χωρίς δικαίωμα υπογραφής, γι’ αυτό και, όπως ισχυρίζονται συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για «μόνιμη» παρουσία της εποπτείας, σε αντίθεση με την περιστασιακή παρουσία των εκπροσώπων της τρόικας στην Ελλάδα.