Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ψάχνουν πετρέλαιο και στη Β. Ελλάδα

Επί 15 χρόνια η πόρτα της Ελλάδας ήταν «διπλοκλειδωμένη» σε ό,τι αφορά τις έρευνες για πετρέλαιο. Εδώ και μερικούς μήνες το κλειδί έχει μπει στην κλειδαριά και μέχρι το 2015 μπορεί να έχει «γυρίσει», επιτρέποντας την είσοδο στα γεωτρύπανα, όχι μόνο στις περιοχές όπου ήδη προχωρούν οι διαδικασίες, αλλά και σε αρκετές χερσαίες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, όπως η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, ο Έβρος, η Καβάλα και οι Σέρρες.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
sofiachristoforidou@yahoo.gr



Προηγούνται το Ιόνιο και η Νότια Κρήτη, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, προκειμένου να «χαρτογραφηθούν» μεγάλες περιοχές. Παράλληλα μέχρι τον Ιούνιο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της «ανοιχτής πόρτας» για τις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου.
Ακολούθως θα γίνουν έρευνες σε όλο το χερσαίο κομμάτι της χώρας, όπου υπάρχει έστω και ένδειξη ότι μπορεί να έχουμε υδρογονάνθρακες. Πρόκειται για οικόπεδα στα οποία είχαν γίνει γεωτρήσεις και κατά το παρελθόν, με παλαιά τεχνολογία, και είχαν αποβεί άκαρπες ή μη αποδοτικές. Με δεδομένο ότι οι τεχνολογίες συλλογής γεωλογικών δεδομένων και εξόρυξης έχουν κάνει άλματα, μια περιοχή που κάποτε κρίθηκε ασύμφορη για επένδυση σήμερα μπορεί να είναι ελκυστική. Η αρχή θα γίνει τον Ιούλιο του 2012 από τον Έβρο, την Καβάλα, τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, την Αιτωλοακαρνανία, τη Μεσσηνία και την Αχαΐα.

Θεσσαλονίκη
Στην περιοχή, η οποία προσφέρεται για περαιτέρω έρευνες, όπως λένε οι ειδικοί, είχαν πραγματοποιηθεί μελέτες τη δεκαετία του ’50 και του ’60 από τις εταιρείες Anschutz και HUNT. Επιπλέον, στη θαλάσσια περιοχή της Επανομής έχει εντοπιστεί ένα μικρό κοίτασμα φυσικού αερίου, από το οποίο με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα απολήψιμη είναι μια οριακή ποσότητα 450 εκατ. κ.εκ. Όμως υπάρχουν ενισχυμένες ενδείξεις για ύπαρξη και άλλων κοιτασμάτων αερίου στον Θερμαϊκό κόλπο.

Γρεβενά
Η γεωλογική λεκάνη της περιοχής διαθέτει τις πετρογεωλογικές προϋποθέσεις και χρειάζεται να γίνει έρευνα για να πιστοποιηθεί η ύπαρξή τους, δηλαδή μητρικά πετρώματα με ποσότητα, ποιότητα και ωριμότητα, ταμιευτήρες, γεωλογικές παγίδες, πετρώματα που να σφραγίζουν τις παγίδες και σωστή γεωλογική ιστορία.

Έβρος
Τη δεκαετία του ’50 είχαν γίνει γεωτρήσεις στην Ταύρη του νομού Έβρου με θετικές ενδείξεις και υπάρχει πεδίο για νέες έρευνες. Με δεδομένο ότι στην ίδια γεωλογική «γειτονιά», λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα, η Τουρκία παράγει πετρέλαιο από δέκα κοιτάσματα, μικρής -έστω- έκτασης, γεννώνται προσδοκίες και για την ελληνική πλευρά.

Καβάλα
Η κοιλάδα του Νέστου, που βρίσκεται στην ίδια γεωλογική λεκάνη με αυτήν όπου υπάρχει το κοίτασμα «Πρίνος», επίσης προσφέρεται για περαιτέρω διερεύνηση, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για αυτές τις περιοχές είναι η λεγόμενη διαδικασία open door: οι περιοχές είναι διαθέσιμες σε μόνιμη βάση χωρίς να χρειάζεται η προκήρυξη «γύρου παραχωρήσεων».


Το 2015 για Ιόνιο και Κρήτη

Τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη θα ανήκουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, όμως για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα οι εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες θα έχουν το δικαίωμα να τα πουλήσουν σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες. Το επόμενο βήμα θα είναι οι πετρελαϊκές εταιρείες να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό (γύρο) παραχώρησης για έρευνες.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος υπολογίζει ότι τον Απρίλιο θα αναδειχθούν οι εταιρείες που θα εκτελέσουν τις έρευνες, οι οποίες θα διαρκέσουν περί τους έξι μήνες. Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων, η Ελλάδα θα προσδιορίσει συγκεκριμένα οικόπεδα που παρουσιάζουν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και πιθανόν σε έναν χρόνο από σήμερα να έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ανάδοχος εταιρεία θα χρειαστεί 18-24 μήνες για ερευνητικές εργασίες και περί τα τέλη του 2015 θα μπορεί να ξεκινήσει την παραγωγή σε 10-15 οικόπεδα στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης.
Επίσης, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τρία οικόπεδα, στον Πατραϊκό κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο, με τη διαδικασία του open door. Εφόσον τον Ιούνιο κατακυρωθεί το αποτέλεσμα του πλειοδοτικού διαγωνισμού, η εταιρεία που θα προσφέρει τα περισσότερα στο ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να βάλει τα γεωτρύπανα να δουλεύουν στις αρχές του 2013.
Στον Πατραϊκό κόλπο, όπου η γεωλογική δομή είναι δύσκολη και τα βάθη μεγάλα και άρα απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις, το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Στα Ιωάννινα υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου ισοδύναμο με 50 έως 80 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Στο Κατάκολο το κοίτασμα είναι της τάξης των 3-4 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, αλλά υπάρχουν αρκετοί -οι οποίοι μάλιστα φαίνεται ότι έχουν πείσει τις εταιρείες- που μιλούν για 10 εκατομμύρια βαρέλια


Εκτιμήσεις ειδικών

Οι διαδικασίες προχωρούν αρκετά γρήγορα, ειδικά σε σύγκριση με την αδράνεια των προηγούμενων ετών. Σ’ αυτό συμφωνούν τρεις αναλυτές και καθηγητές πανεπιστημίου με τους οποίους επικοινώνησε η «Θ», ο καθηγητής στο τμήμα Mηχανικών Oρυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Kρήτης και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΚΑ Αντώνης Βαφείδης, ο αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Κελεσίδης και ο γεωλόγος πετρελαίων Κωνσταντίνος Νικολάου.
«Πλέον μπήκε το νερό στο αυλάκι. Με τη διενέργεια σεισμικών ερευνών θα πάρουμε μια καλή ‘φωτογραφία’ από το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, ώστε με τα νέα δεδομένα να προσελκύσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών», σημειώνει ο κ. Κελεσίδης. Το γεγονός ότι στον διεθνή διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες συμμετείχαν ορισμένες από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως σημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από πελάτες αυτών των εταιρειών που θα θελήσουν να αποκτήσουν αυτά τα δεδομένα, να τα αξιολογήσουν και να επενδύσουν σε γεωτρήσεις στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο κ. Βαφείδης. «Όσο οι πόρτες μας θα είναι ανοιχτές, θα υπάρχει ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες», σημειώνει ο κ. Νικολάου, φέρνοντας το παράδειγμα της Βόρειας Θάλασσας, όπου χρειάστηκαν έρευνες δεκαετιών για να «ξεκλειδώσει» η περιοχή.