Στις 12 Μαρτίου του 1947, με μια ομιλία του ενώπιον του Κονγκρέσου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν έδινε ουσιαστικά το… εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, που θα ταλαιπωρούσε την ανθρωπότητα για τις πολλές δεκαετίες που θα ακολουθούσαν, μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1989.
Σύμφωνα με το Δόγμα Τρούμαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν τους «ελεύθερους ανθρώπους, οι οποίοι αντιστέκονται στην προσπάθεια υποταγής τους σε ένοπλες μειοψηφίες ή εξωτερικές πιέσεις». Αναφερόταν φυσικά στον Κομμουνισμό και τη Σοβιετική Ένωση, ολόκληρο το ανατολικό μπλοκ, το οποίο περιέγραψε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ως «Σιδηρούν Παραπέτασμα».
Παράλληλα με το Δόγμα Τρούμαν, ανακοινώθηκε και το Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο αποσκοπούσε στην οικονομική ενίσχυση των χωρών οι οποίες είχαν βγει σχεδόν κατεστραμμένες από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κυρίως χώρες όπως η Ελλάδα, που αντιμετώπιζαν την κομμουνιστική απειλή, μέσω ενός αδελφοκτόνου Εμφυλίου Πολέμου.
Λίγο μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου λοιπόν, οι δυνάμεις που είχαν συνασπιστεί κατά του ναζισμού, στρέφονταν η μια απέναντι στην άλλη. Διεκδικώντας σφαίρες επιρροής, όπου η επικράτηση της μιας σήμαινε την υποχώρηση της άλλης.
Με το Δόγμα Τρούμαν γαλουχήθηκαν γενιές ανθρώπων. Για να φτάσουμε μέχρι τις μέρες μας. Σε έναν κόσμο κάθε άλλο παρά καλύτερο. Σίγουρα περισσότερο σύνθετο, και ακόμη πιο δυσνόητο. Μιας και δεν είναι καθόλου ευκρινές το ποιοι είναι μαζί μας, και ποιοι εναντίον μας.