Η ρητορική του Μπασάρ αλ Άσαντ μοιάζει, σε… επικίνδυνο για τον ίδιο σημείο, με τις αντίστοιχες επιθέσεις του Μουαμάρ Καντάφι κατά της διεθνούς κοινότητας και κυρίως της Δύσης, την περίοδο που είχε πέσει η Τρίπολη, και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο είχε καταφέρει να πάρει στα χέρια του τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της Λιβύης.
Ο Πρόεδρος της Συρίας, που αντιστέκεται εδώ και μήνες στις εκκλήσεις, προτροπές και συστάσεις της Δύσης αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου για να προχωρήσει σε βήματα εκσυγχρονισμού της χώρας του, που ουσιαστικά θα συνεπάγονται και τη δική του αποχώρηση από την εξουσία, προχώρησε στο πρώτο διάγγελμα προς τον λαό του.
Με ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Συρίας, ο Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε λόγο για «ξένη συνωμοσία», που «είναι φανερή σε όλους», χωρίς να δείχνει την παραμικρή διάθεση συμβιβασμού, πόσο μάλλον υποχώρησης έναντι των διαδηλωτών και της αντιπολίτευσης, που επιμένουν να ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του από την εξουσία, και τη διεξαγωγή εκλογών.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «τρομοκράτες», όσους εκφράζουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς του, και να προειδοποιήσει ότι δεν θα διστάσει να τους χτυπήσει με σιδερένια γροθιά, προκειμένου να απαλλάξει τη Συρία από την παρουσία τους, και να επαναφέρει την ηρεμία στη χώρα του.
Η ομιλία του Μπασάρ αλ Άσαντ θεωρείται εμπρηστική για το κλίμα το οποίο επικρατεί στη Συρία, και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων. Ενώ, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει η Δύση, και το κατά πόσο θα προχωρήσει σε επέμβαση.