Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

End of game…

Η αίσθηση που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, είναι πως δεν υπάρχει από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών ένα πολιτικό, ηγετικό ισοδύναμο του Μπαράκ Ομπάμα.

Τουλάχιστον όχι κάποιο που θα προκαλούσε ουσιαστικό πονοκέφαλο στον εν ενεργεία Πρόεδρο, και θα τον οδηγούσε σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής του, πόσο μάλλον σε ασκήσεις διαχείρισης… πανικού.
Με τον Μιτ Ρόμνεϊ να προβάλλει ως το ακλόνητο φαβορί, και να ετοιμάζεται μετά την Αϊόβα να επικρατήσει και στην προκριματική μάχη του Νιού Χαμσάιρ, οι δημοσκόποι αρχίζουν δειλά-δειλά να σχηματοποιούν το ζευγάρι των μονομάχων του προσεχούς Νοεμβρίου. Και να προχωρούν στις σχετικές μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης, προκειμένου να προβλέψουν την έκβαση των εκλογών.
Σύμφωνα λοιπόν με το γκάλοπ που διενήργησαν το πρακτορείο Reuters και το Ινστιτούτο Ipsos, ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή ποσοστό 48%, έναντι 43% του Μιτ Ρόμνεϊ.
Μια διαφορά που φαντάζει ήδη μη αναστρέψιμη, όχι τόσο ως προς το εύρος της, αλλά ως προς τα… ύψη της. Ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, πρώην Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, δείχνει να μην μπορεί να ανέβει σε ποσοστιαία ύψη που θα μετέτρεπαν σε θρίλερ την προεδρική αναμέτρηση.
Ο δε Μπαράκ Ομπάμα, μπορεί να προσδοκά βάσιμα ότι άρχισε ήδη να πιστώνεται την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία αποτυπώνεται στη μείωση της ανεργίας, και στην επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, κάνοντας την κρίση που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers, να φαντάζει μακρινή ανάμνηση. Με έμφαση στο… «μακρινή».
Η μόνη θετική για τον Μιτ Ρόμνεϊ διαπίστωση της δημοσκόπησης, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τον προηγούμενο μήνα βρισκόταν πίσω από τον Μπαράκ Ομπάμα κατά 8%. Μια βελτίωση των ποσοστών του που θεωρείται απολύτως λογική, αναμενόμενη και εξηγήσιμη, από τη στιγμή που πλέον το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών καταλήγει στην αγκαλιά του. Οι αριθμοί ωστόσο… δεν του βγαίνουν.