Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η ώρα της εθνικής διαπραγμάτευσης

Ας αφήσουμε για λίγο τις εκλογές-οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν δρομολογηθεί- κι ας πάμε σε κάτι σημαντικότερο-τουλάχιστον στον παρόντα χρόνο- που θα κρίνει αν η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα. Βασική προϋπόθεση είναι να αξιοποιηθεί μια νέα δυνατότητα που δίδεται στη χώρα μας να διαπραγματευθεί τη νέα δανειακή σύμβαση.
Ναι, πολύ καλά διαβάσατε. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να διαπραγματευθούμε με την τρόικα. Αρκεί να το κάνουμε συντονισμένα και όλοι μαζί ώστε να δώσουμε το χαρακτήρα «Εθνικής Διαπραγμάτευσης». Είναι προφανές ότι καμία κυβέρνηση, ούτε η παρούσα, μπορεί να διαπραγματευθεί χωρίς τη συναίνεση του λαού και τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στους προέδρους των κομμάτων που συμμετέχουν-με τον τρόπο έστω που έχει ο καθένας από αυτούς επιλέξει- αλλά και στα δύο τουλάχιστον κόμματα που δεν συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Στη ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη και στη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Έχουμε μια και μοναδική ευκαιρία να συμφωνήσουμε σε μια εθνική γραμμή και πάνω σ’ αυτή να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για τον λαό. Αρκεί βέβαια τα κόμματα να συναποφασίσουν με τον Λουκά Παπαδήμο, επενδύοντας στην εμπειρία του, τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν.
Οι μοναχικές διαδρομές δεν εξυπηρετούν κανέναν και πολύ περισσότερο δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας. Οι αρχηγοί των κομμάτων πρέπει ενόψει των κρίσιμων ημερών που έρχονται, να ακούσουν τη φωνή της εθνικής τους συνείδησης και επιδεικνύοντας ωριμότητα να προχωρήσουν σε μια κίνηση που αφενός θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας στο εξωτερικό και αφετέρου θα τονώσει το εθνικό φρόνημα του λαού. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Διαφορετικά…