Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν… Παπαδήμο

Η διαδοχή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, έχει όλα τα συναρπαστικά χαρακτηριστικά ενός πολιτικού δράματος. Όλοι άλλωστε οι εμπλεκόμενοι πρωταγωνιστές δικαιούνται το δικό τους μερίδιο στην παραπάνω σκηνοθεσία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, με τη στρατηγική τακτικισμών την οποία έχει επιλέξει, αφήνοντας επί της ουσίας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη διάθεση να εμφανιστεί ως εκείνος που συσπειρώνει, αν όχι… το όλον, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του ΠΑΣΟΚ, αν και οι υπόλοιποι δελφίνοι τον κατηγορούν για πατερναλισμό.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις δημοφιλέστερος όλων, που διστάζει να «κάψει» τις πολιτικές προοπτικές του, σε μια περίοδο όπου το ΠΑΣΟΚ… δεν αρέσει στην κοινωνία.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο μόνος που μίλησε με τόσο σκληρά λόγια για τον Γιώργο Παπανδρέου, επιχειρώντας μάλλον βίαια να προβληθεί ως το αντίπαλο δέος. Δεν μπόρεσε όμως να καταγραφεί ως… Σημίτης.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, η «Βάσω του 2012… πλέον», με ακέραιες τις προσωπικές φιλοδοξίες της, με διεθνείς επαφές και προσβάσεις σημαντικότερες όλων των άλλων. Η… αιώνια δεύτερη;
Η Λούκα Κατσέλη, που διατηρεί για τον εαυτό της το προνόμιο να έχει αντιταχθεί από πολύ νωρίς στο Μνημόνιο και τους εκφραστές του. Με ερείσματα στο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και… πιο μακριά.
Ο Χρήστος Παπουτσής, ίσως ο μόνος ο οποίος μπορεί να συσπειρώσει τις παπανδρεϊκές δυνάμεις, και με το προφίλ του άλλοτε Επιτρόπου στις Βρυξέλλες, να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την ηγεσία.
Ενόψει του Εθνικού Συμβουλίου, το παρασκήνιο, όπως και οι φήμες… χορεύουν ασταμάτητα. Μόνο που τις τελευταίες μέρες, πληθαίνουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, εκείνοι οι οποίοι δεν μιλούν πλέον χαμηλοφώνως για τη «λύση Παπαδήμου». Για το ενδεχόμενο δηλαδή να υποδειχτεί ο σημερινός, μεταβατικός πρωθυπουργός, ως εκείνος τον οποίο θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Και να παραπεμφθεί η αλλαγή ηγεσίας για μετά τις εκλογές, ώστε να μην χρεωθεί κανείς, μερίδιο ευθύνης από μια βαριά ήττα, χωρίς να του αναλογεί. Χωρίς φυσικά να είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις του μεταβατικού πρωθυπουργού, γύρω από το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.
Το σενάριο περί της υποψηφιότητας του Λουκά Παπαδήμου είχε κυκλοφορήσει και την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς φήμες θέλουν να περιλαμβάνει στους θιασώτες του και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Η διαφαινόμενη συμφωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, «πάγωσε» το συγκεκριμένο σενάριο. Αν όμως κάτι αλλάξει, τότε ποιος αποκλείει την πιθανότητα να… ξεπαγώσει;