Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Το Μνημόνιο κρύβει τις ευθύνες (και) άλλων

Το... "ύποπτο" πάθος της Μέρκελ
Το νέο, και μάλλον… άγαρμπο τελεσίγραφο από την Άνγκελα Μέρκελ, που συνδέει ευθέως τη συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας με την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων», επιβεβαιώνει ότι η πολιτική ηγεσία της σύγχρονης Ευρώπης βρίσκεται μόνιμα καθηλωμένη σε καθεστώς άρνησης της πραγματικότητας.

Το Μνημόνιο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, είναι λάθος. Όχι φυσικά στον στόχο της μετεξέλιξης της χώρας σε σύγχρονο κράτος, αλλά στη μεθοδολογία, την προσέγγιση και τις προτεραιότητες. Είναι κάτι που έχουν αποδεχτεί οι ίδιοι οι συντάκτες του, τουλάχιστον εκείνοι που… διατηρούν τη σοβαρότητά τους, δηλαδή οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η παθιασμένη υπεράσπιση της παραπάνω υφεσιακής πολιτικής από την πλευρά της Γερμανίας, και δευτερευόντως της Γαλλίας, έχει και μια δεύτερη ανάγνωση: Την ανάγκη που νιώθουν οι πολιτικές ηγεσίες του Βερολίνου και του Παρισιού, να αποκρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Να παραπέμψουν στο απώτερο μέλλον τη συζήτηση για το τι δεν υπολόγισαν σωστά για την Ελλάδα. Επομένως, και την επίρριψη ευθυνών. Την Ιστορία βέβαια, δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να την ξεγελάσει κανείς.