Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Οι αγορές πληρώνουν τη Γερμανία!

Κι άλλες φορές το τελευταίο διάστημα, στην κορύφωση αλλά και τις ιδιαίτερες ταλαντεύσεις αυτής της κρίσης χρέους που απειλεί να γονατίσει την ευρωζώνη, να οδηγήσει την Ελλάδα σε οδυνηρή επιστροφή στη δραχμή, και να καταστήσει το ευρώ… παλαιό νόμισμα για όλους, έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι η Γερμανία είναι η μόνη κερδισμένη από το συλλογικό πρόβλημα.

Η χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας του Βερολίνου, ήρθε να επιβεβαιώσει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την παραπάνω εκτίμηση. Η Γερμανία κατάφερε να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το πιο σημαντικό ωστόσο ήταν το γεγονός ότι το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε το συγκεκριμένο ποσό, ήταν… αρνητικό, έχοντας μέσα απόδοση -0,0122%. Αυτό σημαίνει φυσικά, ότι πρακτικά οι αγορές, εκείνοι οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν τα συγκεκριμένα γερμανικά ομόλογα, πλήρωσαν το Βερολίνο για να το δανείσουν.
Σε οικονομικό επίπεδο, η κίνηση είναι οξύμωρη, κάθε άλλο παρά συνηθισμένη για τη σημερινή συγκυρία, και φυσικά παραπέμπει σε άλλες, παλαιότερες εποχές, τότε που η Lehman Brothers δεν είχε καταρρεύσει, και η παγκόσμια οικονομία λειτουργούσε με άλλους ρυθμούς, όρους και προϋποθέσεις.
Επιβεβαιώνεται λοιπόν και εξηγείται πλήρως, το πάθος της Άνγκελα Μέρκελ και ο δημιουργικός εγκέφαλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να «στραγγαλίσουν» τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης με πρώτη την ελληνική, να μην υποχωρήσουν σε αυτονόητες διεξόδους όπως των έκδοση ευρωομολόγου, και να οδηγήσουν το ευρώ στα όρια της κατάρρευσης. Φτάνει να συνεχίσουν να… κάνουν κουμάντο.