Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Τι ήθελε η CIA στην Τουρκία;

Πόσο συνηθισμένο είναι αλήθεια να επισκέπτεται μια χώρα, ο επικεφαλής της πλέον διάσημης και… ανθεκτικής στη φθορά του ιστορικού χρόνου μυστικής υπηρεσίας; Που τυγχάνει μάλιστα να είναι η μυστική υπηρεσία της μοναδικής υπερδύναμης η οποία παρέμεινε στον πλανήτη;

Το πλαίσιο της επίσκεψης του διευθυντή της CIA Ντέιβιντ Πετρέους στην Τουρκία και η συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο διοικητή της ΜΙΤ, είναι έμπλεο δεύτερων αναγνώσεων. Σεναρίων και φημών. Δίνει χώρο στη διόγκωση… μυθοπλασιών, που ενδεχομένως να αποδειχτεί ότι δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, ο Ντέιβιντ Πετρέους είχε «παραγωγικές» συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον αρχηγό της ΜΙΤ, τον επικεφαλής δηλαδή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές προσδιόριζαν ως ατζέντα των συζητήσεων, την κρίση στη Συρία και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τουρκία, τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον και τη συνεργασία των δυο πλευρών στην εξόντωση των εναπομεινάντων θυλάκων αντίστασης του ΡΚΚ, καθώς και τις εξελίξεις στο Ιράκ.
Έτσι είναι… αν έτσι νομίζετε. Φυσικά και η παραπάνω ατζέντα είναι απόλυτα ρεαλιστική και λογικοφανής. Μόνο που, δύσκολα μπορεί κανείς να τιθασσεύσει τη φαντασία και την κοινή λογική, που καλπάζουν, όταν συνδέουν τη χρονική στιγμή της επίσκεψης του στρατηγού Πετρέους, με τις αυξανόμενες φήμες για την υγεία του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο άλλοτε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, που από πολιτικός κρατούμενος στερημένος των πολιτικών δικαιωμάτων του, έφτασε να εξελιχθεί στον σύγχρονο Ατατούρκ, να κυριαρχήσει πλήρως σε μια χώρα η οποία δύσκολα κυβερνάται χωρίς… τον στρατό, και να οδηγήσει στη φυλακή ακόμη και τον πρώην Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, λήγοντας πρόωρα και άδοξα για τους ιστορικούς θεματοφύλακες του κεμαλικού κοσμικού κράτους τη μεταξύ τους θυελλώδη αναμέτρηση, αποτελεί key issue για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με έναν ασθενή Ερντογάν, πόσο μάλλον χωρίς τον Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα είναι η ίδια. Επομένως, διακυβεύονται οι ισορροπίες που έχουν εδραιωθεί στην ευρύτερη περιοχή, σε μια εποχή κατά την οποία οι ΗΠΑ οδεύουν προς προεδρικές εκλογές, και υπάρχουν εν αναμονή πολεμικά μέτωπα στο Ιράν και τη Συρία, χωρίς να έχει κλείσει η διαρκής πληγή του Αφγανιστάν.
Στην περίπτωση της επίσκεψης Πετρέους λοιπόν, ισχύει πράγματι το διαχρονικό και διόλου ρητορικό ερώτημα περί του σεργιανίσματος της αλεπούς στο παζάρι. Η απάντηση θα δοθεί από τη ζωή. Ή, από ένα μελλοντικό τηλεγράφημα του Wikileaks…