«Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά δεν την έκανα δεκτή. Ο κ. Χασδάι Καπόν δεν θα συμμετάσχει σε καμία επιτροπή διαβούλευσης που θα έχει σαν αντικείμενο την αξιοποίηση του Αλλατίνη».
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Με αυτά τα λόγια απάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στον δημοτικό σύμβουλο Χρίστο Μάτη, που ζήτησε την παραίτηση του αντιδημάρχου εξαιτίας της εμπλοκής του στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου Αλλατίνη. Απευθυνόμενος στις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που ζητούσαν διευκρινίσεις για την αποκάλυψη της «Μ» ότι προωθείται τροπολογία για την αξιοποίηση του Αλλατίνη, ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι δεν ανέλαβε ο ίδιος σχετική πρωτοβουλία. Οι εξηγήσεις του δημάρχου δόθηκαν μετά τα μεσάνυχτα χθες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Ο Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε ότι ο δήμος θα καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διακρίβωση και τη διατύπωση της τελικής πρότασης του δήμου και των ιδιοκτητών προς το υπουργείο σχετικά με την αξιοποίηση του οικοπέδου. Επίσης είπε ότι θα ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο τη μεταφορά της ευθύνης αρμοδιότητας του τελικού σχεδίου στο δήμο Θεσσαλονίκης.
«Η απόφαση του δημάρχου να αποσύρει τον αντιδήμαρχο από κάθε διαβούλευση για το οικόπεδο Αλλατίνη επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς που υπήρχαν», , δήλωσε ο κ. Μάτης και υποστήριξε ότι ο κ. Καπόν εμπίπτει πλήρως σε διατάξεις του κώδικα δήμων και κοινοτήτων, οι οποίες απαγορεύουν σε αιρετούς να συμμετέχουν σε συζητήσεις που σχετίζονται με τα ιδιωτικά τους συμφέροντα ή με συμφέροντα συγγενών τους. «Ο κ. Καπόν είναι συνδιαχειριστής της εταιρείας αξιοποίησης Λασκαράτου, η οποία έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο οικόπεδο. Είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης, η οποία κατέχει μέρος του οικοπέδου και έχει στόχο την ανοικοδόμησή του, και συγγενής του πρώτου βαθμού (αδελφή) κατέχει μετοχές στην εταιρεία αυτή».
Η αντίδραση Παπαγεωργόπουλου
Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στις αναφορές που έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την οικονομική διαχείριση της διοίκησης του και τα στοιχεία του ισολογισμού του 2010, που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε η δημοτική αρχή, η χρήση του 2010 έκλεισε με ζημίες 51,2 εκατ. ευρώ, έναντι 3,7 εκατ. ευρώ το 2009, διότι η διοίκηση δημιουργούσε λειτουργικό έλλειμμα 14,2%. Επίσης αναφέρθηκε ότι η παράλληλη χρήση δύο ανεξάρτητων συστημάτων απλογραφικού και διπλογραφικού και η απουσία μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος προκαλούσε σοβαρές δυσλειτουργίες, δεν γινόταν άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων και δεν μπορούσε να γίνει ορθή παρακολούθηση των οικονομικών.
«Έφτασε στο σημείο η σημερινή διοίκηση να αμφισβητεί και τη λειτουργία του διπλογραφικού, όταν γι’ αυτό υπάρχει έγγραφη βεβαίωση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όταν υπάρχει θεώρηση στα βιβλία του διπλογραφικού από την οικονομική επιθεωρήτρια που έκανε έλεγχο, όταν υπάρχουν ενυπόγραφες βεβαιώσεις ορκωτών ελεγκτών από το έτος 2002 μέχρι και το 2009 για τη λειτουργία διπλογραφικού συστήματος από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι διπλογραφικό σύστημα δεν υπάρχει σε καμία υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου, οι οποίες λειτουργούν με απλογραφικό. Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι τα συστήματα αυτά «δεν μπορούν να ανακαλύψουν πλαστογραφίες, βάσει των οποίων γινόταν οι υπεξαιρέσεις που ανακάλυψε και αποκάλυψε η διοίκησή μου τον Φεβρουάριο του 2008».