Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Τραγωδία με θύματα μαθητές

Τραγική κατάληξη είχε η εκδρομή μαθητών από το Βέλγιο στην Ελβετία. Το λεωφορείο με το οποίο επέστρεφαν στη χώρα τους προσέκρουσε το βράδυ της Τρίτης σε τοίχωμα σήραγγας κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, με αποτέλεσμα 22 παιδιά ηλικίας 12 ετών να χάσουν τη ζωή τους και άλλα 24 να τραυματιστούν.
Νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του λεωφορείου άλλοι 6 ενήλικες, μεταξύ των οποίων και οι δύο οδηγοί του πούλμαν, που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας, τα οποία παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Το λεωφορείο -ένα εκ των τριών που έκαναν την ίδια διαδρομή- μετέφερε 52 άτομα και συγκεκριμένα μαθητές δύο σχολικών τάξεων από την περιοχή της Φλάνδρας, στις ελβετικές Άλπεις. Διασχίζοντας τη σήραγγα κοντα στη Σιέρ, στο καντονι του Βαλαί, προσέκρουσε στον τοίχο της και στη συνέχεια έπεσε με όλη του τη φόρα στο τσιμεντένιο τοίχωμα μίας εξόδου κινδύνου, μέσα στο τούνελ.
Το μπροστινό μέρος του λεωφορείου καταστράφηκε παγιδεύοντας πολλούς από τους επιβαίνοντες, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Οι 24 μαθητές που ανασύρθηκαν τραυματισμένοι από τα συντρίμμια του πούλμαν μεταφέρθηκαν με τα 8 ελικοπτερα που διέθεσαν οι ελβετικές αρχές σε νοσοκομεία της Βέρνης και της Λωζάνης.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε πως γίνεται προσπάθεια για την αναγνώριση των θυμάτων, ενώ ο πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο, ο οποίος πρόκειται να συνοδεύσει στην Ελβετία συγγενείς των θυμάτων, μίλησε για "τραγική ημέρα για ολόκληρο το Βέλγιο".
Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς σύμφωνα με ελβετικά μέσα ενημέρωσης, εκείνη την ώρα δεν ήταν αυξημένη η κυκλοφορία οχημάτων στη σήραγγα και οι συνθήκες οδήγησης ήταν κανονικές.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών του Βελγίου, η εταιρεία στην οποια ανήκε το πούλμαν είχε εξαιρετική φήμη και τηρούσε πάντα τους κανόνες ασφαλείας, ενώ το όχημα είχε τεθεί στην κυκλοφορία το 2002 και σε αυτό υπήρχαν ζώνες ασφαλείας.
Τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που διαβεβαίωσε ότι οι γαλλικές αρχές θα παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειστεί στις βελγικές αρχές.
Δυο αεροσκάφη του βελγικού στρατού θα μεταφέρουν τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στην Ελβετία και ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης θα βρίσκεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπεργκ από όπου θα απογειωθούν τα δυο αεροσκάφη.
"Στρατιωτικά αεροσκάφη είναι έτοιμα απ' το πρωί για να μεταφέρουν τις οικογένειες στην Ελβετία. Η ψυχολογική στήριξη θα πάρει χρόνο για τις οικογένειες, αλλά και για τους φίλους που θα δουν ότι οι κοντινοί τους άνθρωποι χάθηκαν κι ίσως για όλο το Βέλγιο, που σήμερα είναι καταρρακωμένο" εδήλωσε ο ΥΠΕΞ του Βελγίου.