Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Όλοι πλην… Λαλιώτη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο πολιτικός ο οποίος εισήγαγε στην ιδεολογική ρητορική της ελληνικής Κεντροαριστεράς το αφήγημα για το «όλον ΠΑΣΟΚ». Θέλοντας να δείξει, ότι σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου, η δική του προσωπική πολιτική απήχηση έφτανε… λίγο πιο μακριά. Δηλαδή, κυρίως μπορούσε να εκφράσει την πτέρυγα των εκσυγχρονιστών, που βίωνε πολιτική ορφάνια, μετά τον Κώστα Σημίτη.

Σήμερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ήδη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ακόμη να έχει ψηφιστεί καν. Και στα σχέδιά του, κατέχει πρωτεύουσα σημασία και προτεραιότητα ένα προσκλητήριο ενότητας και συσπείρωσης στον χώρο του πολιτικού Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να ξεκινήσει το «νέο ΠΑΣΟΚ» την προσπάθεια ανάκαμψης με ουσιαστική πολιτική προίκα. Να περιορίσει τις διαρροές προς τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Και να μην χάσει τη δεύτερη θέση στις πρόωρες εκλογές που έρχονται, ώστε να διαπραγματεύεται την επόμενη μέρα ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Από το προσκλητήριο του Ευάγγελου Βενιζέλου ωστόσο, φαίνεται να εξαιρούνται ορισμένοι, όπως οι βουλευτές και τα στελέχη που έχουν υιοθετήσει πλέον μια απόλυτα αντι-μνημονιακή ρητορική. Εξαιρείται ωστόσο και ο Κώστας Λαλιώτης.
Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το άλλοτε «θείο βρέφος» δεν έχει σοβαρό ρόλο στα δρώμενα. Και η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κυρίως το δίδυμο Βενιζέλου-Λοβέρδου, δεν δείχνει καμία πρόθεση να τον ανακαλέσει από την εφεδρεία.
Στο δύσκολο 1989, ο Κώστας Λαλιώτης ήταν από τους λίγους που δεν επιχείρησαν την πολιτική πατροκτονία του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1995-96, υποστήριξε αρχικά τον Κώστα Σημίτη, με άτυχη… παρένθεση στο Συνέδριο διαδοχής, την πρότασή του περί διαρχίας, ενδεχομένως επειδή είχε τύψεις για το «αδελφικό» άδειασμα στον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Το 2004, μετά τη διαδοχή Σημίτη από τον Γιώργο Παπανδρέου, κλήθηκε εσπευσμένα να συνδράμει στην εκλογική μάχη, δημιουργώντας έναν δεύτερο, παράλληλο μηχανισμό, σε σχέση με εκείνον του νέου αρχηγού.
Το 2007, έγραψε το βιβλίο «Πυξίδα», όπου προέτρεπε αρχικά τον Γιώργο Παπανδρέου να αποχωρήσει από την ηγεσία, μόλις ωστόσο διαπίστωσε ότι το κλίμα είχε ανατραπεί, έκανε και εκείνος τη δική του… γυριστή.
Σήμερα, η ομάδα Βενιζέλου δεν δείχνει να υπολογίζει τον Κώστα Λαλιώτη. Και ίσως αυτή είναι η μεγαλύτερη πικρία για τον άλλοτε πανίσχυρο Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Να ξεχαστεί. Ποιος, εκείνος που ωθούσε την ελληνική κοινωνία στο να… ξεχάσει τι ήταν το ΠΑΣΟΚ.