Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Προς οικοδόμηση «ιερό» ακίνητο στην παραλία

Τον δρόμο για την ανέγερση πολυώροφης οικοδομής από την εκκλησία στο επίμαχο οικόπεδο «Μάρμαρα Μόσχου» στην παραλία ανοίγουν οι διαδικασίες που ξεκίνησαν από τη διεύθυνση Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης για την ολοκλήρωση της πράξης τακτοποίησης.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Η διεύθυνση Πολεοδομίας κοινοποίησε στους ιδιοκτήτες που συνορεύουν με το οικόπεδο αλλά και προς τον δήμο Θεσσαλονίκης την «πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού αποζημίωσης οικοπέδων» και τους καλεί να καταβάλουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν για τα οικόπεδα που ρυμοτομούνται. Με την ολοκλήρωση της πράξης παραδίδεται καθαρό το οικόπεδο στην εκκλησία, η οποία μπορεί πλέον να αρχίσει τις διαδικασίες για την οικοδόμησή του. Η τακτοποίηση, άλλωστε, αποτελεί αίτημα της ιδιοκτήτριας Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) από το 2009, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα στην υπόθεση ενεπλάκη και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος φέρεται να μεσολάβησε στη δημοτική αρχή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Η τελευταία εξέλιξη προκάλεσε, για άλλη μια φορά, την αντίδραση της πρωτοβουλίας κατοίκων της περιοχής Φαλήρου - Σχολής Τυφλών - Ευζώνων, η οποία συγκέντρωσε τις υπογραφές 170 περίοικων με αίτημα τον επαναχαρακτηρισμό του οικοπέδου ως χώρου σχολικής στέγης και την ανέγερση νηπιαγωγείου. Το οικόπεδο «Μάρμαρα Μόσχου», έκτασης 780 τ.μ., στη γωνία της παραλιακής λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου με την οδό Χατζή, χαρακτηρίστηκε το 1998 ως χώρος σχολικής στέγης, αλλά το 2006, με απόφαση του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, αποχαρακτηρίστηκε, καθώς είχε περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και ο δήμος δεν είχε προχωρήσει τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Η ΕΚΥΟ δρομολόγησε αμέσως την ανέγερση πολυώροφης οικοδομής στο παραλιακό οικόπεδο, καθώς είχε ήδη τροποποιηθεί το ρυμοτομικό και η έκταση ήταν οικοδομήσιμη. Το 2009 οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους και το 2010. Στα τέλη του 2010 το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ψήφισε τον επαναχαρακτηρισμό της έκτασης, αλλά χωρίς αποζημίωση για τον ιδιοκτήτη, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα. Έτσι, η απαλλοτρίωση έμενε έωλη.
«Η διοίκηση Μπουτάρη στο εκλογικό της πρόγραμμα δεσμευόταν ότι μετά το πέρασμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) στο υπουργείο Υποδομών θα πίεζε για την υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μεταξύ δήμου και ΟΣΚ, ώστε να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του δήμου τα 23 ακίνητα που είναι δεσμευμένα για σχολική στέγη, μεταξύ των οποίων και 12 ακίνητα της εκκλησίας. Η νέα διοίκηση υποσχόταν ότι δεν θα επιτρέψει να αποχαρακτηριστεί κανένα οικόπεδο από αυτά που προορίζονται για σχολεία», δήλωσε στη «Μ» ο κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», και συνέχισε: «Η διοίκηση του δήμου, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, άνοιξε τον δρόμο για την ανέγερση πολυώροφης οικοδομής». Η παράταξη, μαζί με τους κατοίκους και την εκπαιδευτική κοινότητα, καλεί την εκκλησία «να παραιτηθεί από κάθε ιδέα οικοδόμησης ενός ζωτικού για την περιοχή σχολικού χώρου».

Αποχαρακτηρισμοί οικοπέδων
«Η πράξη τακτοποίησης έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως, είναι μια πολεοδομική πράξη που δεν σημαίνει τίποτε σε ό,τι αφορά τη στάση του δήμου για το συγκεκριμένο οικόπεδο», απάντησε στη «Μ» ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης. Ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι «το κόστος απαλλοτρίωσης είναι πολύ υψηλό. Αν όμως διατεθούν τα χρήματα από τον ΟΣΚ και διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχουν ανάγκες για σχολείο στην περιοχή, θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε την απαλλοτρίωση. Αν όμως αποδειχτεί ότι εξυπηρετούνται οι ανάγκες των παιδιών είτε από παρακείμενα σχολεία ή οικόπεδα, θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις».
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «από τον ΟΣΚ δεν υπάρχουν χρήματα. Θα κριθεί από το δημοτικό συμβούλιο αν θα πάμε σε επαναχαρακτηρισμό του οικοπέδου, βάζοντας τα χρήματα της αποζημίωσης στον αντίστοιχο κωδικό και υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα, ή αν θα αφήσουμε ελεύθερο το οικόπεδο». Ο κ. Κουράκης ανέφερε επίσης στη «Μ» ότι έχει ζητηθεί από τη διεύθυνση Εκπαίδευσης να καταγραφούν οι ανάγκες κάθε περιοχής όπως διαμορφώνονται μετά τις συγχωνεύσεις και, αν δεν υπάρχουν ανάγκες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν και χρήματα, θα αποχαρακτηριστούν τα 23 οικόπεδα για σχολική στέγη και θα αναζητηθούν άλλα ακίνητα.