Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Μια χώρα… χωρίς Υπουργό Οικονομικών

Υποτίθεται ότι η Ελλάδα διέρχεται την ιστορικότερη κρίση στην εθνική διαδρομή της, με τη χρεοκοπία να εξελίσσεται σε… αγαπημένη συνήθεια για την καθημερινότητα του τόπου, όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας, ηθικής, αρχών και προτεραιοτήτων. Μια κρίση που απειλεί το μέλλον, έχοντας ήδη σταματήσει την πρόοδο του παρόντος.

Είναι προφανές ότι μια χώρα η οποία διέρχεται τόσο… ιδιαίτερες συνθήκες, δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Ούτε για σαστίσματα, αλλά ούτε και αστοχίες. Πόσο μάλλον για… αυτοπυροβολισμούς. Η τρόικα έχει επιβάλλει χρονοδιαγράμματα με συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους. Και κάθε φορά που η υλοποίησή τους προκύπτει προβληματική, η υλοποίηση μετατίθεται για το μέλλον, με περισσότερο δύσκολους και κοινωνικά επώδυνους όρους.
Η χώρα αυτή, η Ελλάδα μας, βρέθηκε για περίπου 48 ώρες χωρίς Υπουργό Οικονομικών. Από τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπέβαλε την παραίτησή του, μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το Μέγαρο Μαξίμου άργησε χαρακτηριστικά να καταλήξει στον διάδοχό του. Κάτι που δεν εξηγείται, από τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ενημερώσει σχετικά τον Λουκά Παπαδήμο εδώ και αρκετό καιρό. Μια καθυστέρηση που θυμίζει έντονα την αντίστοιχη δυστοκία η οποία παρατηρήθηκε για τη διαδοχή του Χρήστου Παπουτσή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Μετά από 48 ώρες λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι τον Ευάγγελο Βενιζέλο διαδέχεται ο… αναπληρωτής του, Φίλιππος Σαχινίδης. Ένας αξιοπρεπής πολιτικός, με γνώση του αντικειμένου και εκ των έσω κατανόηση του προβλήματος, που ωστόσο δεν… λέει πολλά, ούτε στην ελληνική κοινωνία αλλά ούτε και στις Βρυξέλλες.
Το δε ελάχιστο διάστημα που έχει μπροστά του, ουσιαστικά τον καθιστά υπηρεσιακό. Και αυτό το καταλαβαίνουν πρώτοι από όλους οι εταίροι και δανειστές της χώρας. Που μάλλον θα παραπέμψουν για το μέλλον μετά τις εκλογές, όσα περίμεναν να δρομολογηθούν άμεσα.