Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Μια εικόνα που.. θα ξαναδούμε

Η εικόνα από τη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι μια οπτική απεικόνιση του μέλλοντος που έρχεται. Ο τεχνοκράτης, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ανέλαβε προ μερικών μηνών το δύσκολο έργο να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης, με την κοινοβουλευτική στήριξη τριών κομμάτων, που προϊόντος του χρόνου έμειναν δυο. Τα δυο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

Στο διάστημα αυτό, έκλεισαν οι εκκρεμότητες που προέκυψαν λόγω της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, διαπιστώθηκαν ωστόσο και σοβαρές αρρυθμίες, καθυστερήσεις και… φρενάρισμα, που διέλυσαν κάθε δεύτερη σκέψη για το πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι στην Ελλάδα μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Στις εκλογές που έρχονται, ο αρχηγός της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προβάλλει ένα δίλημμα, από αυτά στα οποία παραδοσιακά απαντά με συγκεκριμένο τρόπο το εκλογικό σώμα: Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία. Σε μια οριακή συγκυρία σαν τη σημερινή, η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με… μισόλογα. Χρειάζονται καθαρές λύσεις. Και καθαρή λύση είναι μονάχα η αυτοδυναμία ενός πολιτικού φορέα, που στην προκειμένη περίπτωση αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Το μοναδικό εναπομείναν κόμμα εξουσίας στη χώρα.
Η χειραψία Παπαδήμου-Σαμαρά λοιπόν, αναμένεται να επαναληφθεί σε μερικές εβδομάδες από σήμερα. Τότε που ο μεταβατικός πρωθυπουργός θα παραδίδει τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου σε έναν ηγέτη που θα έχει την έγκριση του ελληνικού λαού. Νωπή και ισχυρή εντολή.