Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η Ισπανία δεν είναι… Ελλάδα

Η απάντηση είναι προφανής, όσο αποκαλυπτική είναι και η σχετική ερώτηση. Ποτέ στην Ελλάδα δεν θα ζήσουμε την περίπτωση ενός πολιτικού, που να έχει διατελέσει υπουργός, να οδηγείται στη φυλακή ή έστω να καταδικάζεται σε κάθειρξη, επειδή… πλήρωνε τον δημοσιογράφο ο οποίος έγραφε τους λόγους του, όχι από την τσέπη του, αλλά από το δημόσιο ταμείο.

Πρόκειται για τον Χαϊμέ Μάτας, τον Ισπανό πρώην υπουργό Περιβάλλοντος των κυβερνήσεων του Χοσέ Μαριά Αθνάρ, ο οποίος καταδικάστηκε από τη Δικαιοσύνη σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, για την παραπάνω… ανάρμοστη σχέση με τον δημοσιογράφο που είχε επιφορτιστεί να γράφει τις πολιτικές ομιλίες του.
Φυσικά, η αιτιολογία προκαλεί… γέλιο για τις αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα, και ακόμη περισσότερο για το την έλλειψη ευαισθησίας και αυτογνωσίας που χαρακτηρίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Για τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς και για το βάθος στο οποίο φτάνει… το μαχαίρι που κάθε φορά μπαίνει στο κόκκαλο, ας το αφήσουμε καλύτερα. Οι συγκρίσεις είναι καταθλιπτικές και εξοργίζουν.