Τον πρώτο ΧΥΤΑ βιομηχανικών αποβλήτων, και μάλιστα με τις… ευλογίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επιχειρεί να δημιουργήσει γνωστή εταιρεία που παράγει υποπροϊόντα μπαταριών.
Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Ο χώρος απόθεσης αποβλήτων σχεδιάζεται να δημιουργηθεί σε αγρόκτημα στο Πρόχωμα του δήμου Χαλκηδόνας, γεγονός που προκαλεί τη σφοδρή αντίδραση κατοίκων και φορέων της περιοχής.
Η εταιρεία που εδρεύει στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, προχώρησε πρόσφατα στην αγορά οικοπέδου, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για την ταφή των υποπροϊόντων μπαταριών, ενώ προ ημερών η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, θετικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Δήμος και κάτοικοι που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, εκφράζοντας φόβους για τη διαρροή βαρέων μετάλλων στο υπέδαφος και την επίδρασή τους στον υδροφόρο ορίζοντα, δεδομένου ότι από τις γεωτρήσεις στην περιοχή ποτίζονται οι τοπικές καλλιέργειες και δεκάδες θερμοκήπια. Η διοίκηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής πάντως, διά στόματος της αντιπροέδρου Ιωάννας Τζάκη, υποστήριξε ότι πρόκειται για μη επικίνδυνο φορτίο, ενώ διευκρίνισε ότι όλα τα βιομηχανικά απόβλητα υποβάλλονται σε εργαστηριακούς ελέγχους και τεστ εκπλυσιμότητας από εξειδικευμένα εργαστήρια. «Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν είναι επικίνδυνα, οδηγούνται από τον ιδιώτη στην ταφή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τα βιομηχανικά απόβλητα που να ορίζει συγκεκριμένους χώρους για την ταφή τους» τόνισε η ίδια, ενώ πρόσθεσε τι η Μητροπολιτική Επιτροπή απλώς γνωμοδοτεί και τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει το ΥΠΕΚΑ, που εκδίδει και τις σχετικές άδειες.
Θετικός εμφανίστηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας ότι «από τη στιγμή που στη μελέτη δεν προκύπτει κάποιο θέμα που να αντιτίθεται στην κοινή νομοθεσία, δεν νομιμοποιούμαστε να μην εγκρίνουμε μια επένδυση που θα προσφέρει θέσεις εργασίας στην περιοχή». Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι οι υπηρεσίες θα προβούν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους για να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Δεν θα περάσει το έργο»
Την ίδια ώρα, δήμος και κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνει το έργο, σημειώνοντας ότι ο ΧΥΤΑ που επιχειρείται να δημιουργηθεί απέχει μόλις 2 χλμ. από κατοικημένη περιοχή και 500 μ. από καλλιέργειες. «Η γνωμοδότηση της επιτροπής είναι άδικη και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ένα έργο σε μια ζώνη υψηλής παραγωγικότητας. Απειλούνται καλλιέργειες και θερμοκήπια και οι κάτοικοι θα αντισταθούν. Το έργο δεν θα περάσει για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα ιδιωτικής εταιρείας», τόνισε ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Παναγιώτης Δαϊκούδης. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι δήμος και κάτοικοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να μπλοκάρουν το έργο και θα ζητήσουν από την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης να ακυρώσει τη γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής. Να σημειωθεί ότι τα σχέδια για τη συγκεκριμένη μονάδα προβλέπουν την εναπόθεση στην περιοχή 600.000 τόνων αποβλήτων μέσα σε τρία χρόνια, σε μια περιοχή κοντά στον Αξιό ποταμό.
Αντίθετος με τη δημιουργία του έργου δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, λέγοντας ότι «με διάφορα τρικ δημιουργούν έναν ΧΥΤΑ βιομηχανικών αποβλήτων από το παράθυρο. Τέτοιος ΧΥΤΑ Μη Επικινδύνων ή ΧΥΤΕΑ -ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον δύο σε όλη τη χώρα- δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και ήταν καταδικαστική η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου (ΔΕΚ) για την Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων». Αυτή η έλλειψη, όπως ανέφερε, δεν βολεύει κανέναν και αποδειγμένα, όπως και σε άλλες χώρες, θα οδηγήσει στη δραστηριοποίηση της λεγόμενης «βιομηχανικής μαφίας».