Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο Ηλίας Παπαγεωργίου “έφυγε”

Ένας άνθρωπος που ενέπνεε και έδινε ζωή στους γύρω του, ενθουσιώδης, συγκρουσιακός, αλλά ανθρώπινος, γοητευτικός, και πάνω απ΄ όλα έξυπνος και δημιουργικός, ο Ηλίας Παπαγεωργίου, έφυγε από τη ζωή τα χαράματα του περασμένου Σαββάτου.

Καπετάνιος, εφοπλιστής, μεγαλοξενοδόχος και επιχειρηματίας, είχε δημιουργήσει το δικό του «βασίλειο» και μια ξεχωριστή κοινωνία γνωστών, φίλων και συνεργατών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αγωνιστής της ζωής, λάτρης των γυναικών, αλλά συνάμα οικογενειάρχης και τρυφερός παππούς, ο Ηλίας Παπαγεωργίου ήταν ένα μείγμα πάτερ φαμίλια, πλέϊμποι και τζέντλεμαν.
Με το σκάφος του, το προσωπικό του τζετ και το ελικόπτερό του, με τα εμπορικά πλοία του και τα γνωστά ξενοδοχεία του Santa Marina στην Μύκονο και στην Αράχοβα, ήταν πόλος έλξης διεθνών προσωπικοτήτων, φίλων και πελατών.
Πολλά από τα χρήματα που κέρδιζε από τον εφοπλισμό, τα επένδυε στην Ελλάδα στα ξενοδοχεία του και στις επιχειρήσεις του. Ξόδευε πολλά χρήματα για φιλοξενία φίλων του και πελατών του. Έχοντας δημιουργήσει τα τελευταία είκοσι χρόνια μια πιστή προσωπική πελατεία μεγιστάνων, βασιλικών οικογενειών, Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, γνωστών ηθοποιών και καλλιτεχνών, τα ξενοδοχεία του, με πρώτο το Santa Marina της Μυκόνου, ήταν πόλος έλξης.
Ένας τέτοιος άνθρωπος, δυνατός και αποφασιστικός, είναι φυσικό να είχε δημιουργήσει και αντιπαλότητες, ακόμα και με φίλους του, επαγγελματίες του χώρου.
Ο Ηλίας, δεν μπορούσε να χωνέψει, γιατί του δημιουργούσε τόσα προβλήματα και τόσα εμπόδια η γραφειοκρατία, από τη στιγμή που επένδυε χρήματα πολλών εκατομμυρίων από το εξωτερικό, προσφέροντας υψηλή ποιότητα, φροντίδα και διασκέδαση στους πελάτες του, που άφηναν παχυλό συνάλλαγμα στην Ελλάδα.
Με το παράπονο αυτό έφυγε από τη ζωή. Ανεξαρτήτως αν είχε απόλυτα δίκιο ή όχι.
Πριν από εφτά χρόνια περίπου, τον χτύπησε ο καρκίνος. Πήρε στα χέρια του την υγεία του, μελετώντας ιατρική και επιλέγοντας ο ίδιος τους γιατρούς του. Στην Αμερική, στην Γερμανία, στην Ελλάδα.
Κατάφερε να συνεχίσει να ζει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια, σε ρυθμούς ενός απόλυτα υγιούς ανθρώπου. Ανανέωνε συνεχώς τα πλοία του και τα ξενοδοχεία του, σαν να μην συνέβαινε τίποτε.
Αν δεν είχε την ατυχία, τις τελευταίες είκοσι ημέρες, μιας μόλυνσης από την τοποθέτηση ενός στεντ στο συκώτι, για να σταματήσει μια αλλεργία που τον είχε ρίξει ψυχολογικά, ο Ηλίας θα ήταν σήμερα ακόμη μαζί μας. Και πιθανόν για πολλά χρόνια.
Η Μύκονος, η Αράχοβα, η Αθήνα, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, θα αισθανθούν την απουσία του. Όπως και πολλά καλά εστιατόρια της πρωτεύουσας, στα οποία σύχναζε κάθε βράδυ, με μεγάλες παρέες.
Οι φίλοι του, αισθανόμαστε ήδη την απουσία του. Σαν να βρίσκεται, όπως συνήθιζε, σε ταξίδι στο εξωτερικό.
Σήμερα, που κηδεύεται, θα καταλάβουμε ότι δεν θα γυρίσει.
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στον Άγιο Σπυρίδωνα στον Πειραιά, απ΄ όπου ξεκίνησε, ενώ η ταφή του θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο.
Στην κόρη του και το γαμπρό του, στα εγγόνια του, στη συντρόφισσά του και στους φίλους του, θερμά συλλυπητήρια.