Πολεμικό κλίμα επικρατεί από χθες το μεσημέρι στη βόρεια Χαλκιδική έπειτα από συμπλοκές μεταξύ μεταλλωρύχων και κατοίκων που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.
Των Κώστα Καντούρη,
Των Κώστα Καντούρη,
Μαρούλας Πλήκα
Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων το ένα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με τραύμα στο κεφάλι, ενώ ακόμη δύο νοσηλεύονται στον Πολύγυρο και σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.
Όλα άρχισαν χθες το πρωί στην ορεινή θέση «Σκουριές», κοντά στη Μεγάλη Παναγιά, όπου σχεδιάζεται η διάνοιξη νέας σήραγγας της εταιρείας των μεταλλείων. Μέλη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και εργαζόμενοι στα μεταλλεία προσέγγισαν το χώρο, για να αρχίσουν οι αρχαιολογικές μελέτες, όμως συνάντησαν την αντίδραση της επιτροπής κατοίκων, μέλη της οποίας ήταν στο φυλάκιο που έχει κατασκευαστεί από όσους αντιδρούν στην επένδυση.
Σύμφωνα με την αστυνομία στήθηκαν οδοφράγματα, για να εμποδιστεί η είσοδος των αρχαιολόγων, και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι ειδοποίησαν συναδέλφους τους. Tόσο με λεωφορεία της εταιρείας όσο και με επιβατικά αυτοκίνητα περίπου 400 εργαζόμενοι έφτασαν στο σημείο και απειλήθηκε σύρραξη με τους περίπου 50 κατοίκους της επιτροπής αγώνα κατά των μεταλλείων. Παρότι η αστυνομία είχε κλείσει δύο δρόμους, οι εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν δασικούς δρόμους, ενώ πολλοί έφτασαν και πεζοί.
Η αστυνομική δύναμη ήταν μικρή μετά την κινητοποίηση τόσων ατόμων, ωστόσο αρχικά υπήρχε η ελπίδα να γίνουν διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές να αποχωρήσουν από το σημείο του φυλακίου. Οι φραστικές αντεγκλήσεις όμως, παρότι τονίστηκε ότι είχε συμφωνηθεί η αποχώρηση, οδήγησαν στη σύγκρουση σώμα με σώμα. Πέτρες, ξύλα, μέχρι και πυροσβεστήρες χρησιμοποίησαν συγκεντρωμένοι από τις δύο πλευρές, με συνέπεια να σημειωθούν τραυματισμοί και με τους αστυνομικούς να βλέπουν την εξέλιξη των επεισοδίων, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης. «Η δύναμή μας ήταν όση έπρεπε, για να γίνουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες προχώρησαν κανονικά. Δεν γίνεται σε καθέναν διαδηλωτή να αντιστοιχεί ένας αστυνομικός», απάντησαν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στις επικρίσεις των μελών της επιτροπής αγώνα ότι οι αστυνομικοί ήταν μόλις τέσσερις στον αριθμό και ορισμένοι συνόδευαν τους μαινόμενους εργαζόμενους. Υποστήριξαν ακόμη ότι επιχειρήθηκε να αποκοπεί η διέλευση των εργαζομένων, ωστόσο ο αριθμός τους ήταν μεγάλος και η περιοχή δεν μπορούσε να ελεγχθεί.
Οι συμπλοκές διήρκεσαν περίπου 15 λεπτά και εργαζόμενοι κατέστρεψαν και πυρπόλησαν τμήμα της κατασκευής που είχαν στήσει μέλη της επιτροπής κατοίκων. Στη συνέχεια, αφού αποχώρησαν τα μέλη της επιτροπής αγώνα, που αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν επτά άτομα ελαφρά και ένας σοβαρά, το σημείο καταλήφθηκε από εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι αργά τη νύχτα έμειναν στα ορεινά της Μεγάλης Παναγιάς.
Στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν ένας κάτοικος και επτά εργαζόμενοι. Οι τρεις εξ αυτών διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Σοβαρότερα τραύματα στο κεφάλι είχε μέλος της επιτροπής, που νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη, καθώς το Νοσοκομείο Πολυγύρου δεν είχε χθες αξονικό τομογράφο, ωστόσο η κατάστασή του δεν ενέπνεε ανησυχία. Στο Νοσοκομείο Πολυγύρου νοσηλεύεται ένας εργαζόμενος με κάταγμα στο χέρι, ενώ ακόμη ένας διακομίστηκε σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης έχοντας πρόβλημα στο μάτι.
Το κλίμα στην περιοχή μύριζε μπαρούτι και η αστυνομία όλη τη νύχτα βρισκόταν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων. Μάλιστα υπήρχε ετοιμότητα να μετακινηθούν ισχυρότερες δυνάμεις στο σημείο που πλέον φυλάσσεται από εργαζόμενους. Άλλωστε μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση κατοίκων, που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων, στην πλατεία της Ιερισσού.
«Είναι σαν να έχουμε εμφύλιο πόλεμο»
Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι τα χθεσινά επεισόδια στις Σκουριές είναι η αρχή ενός νέου κύκλου έντασης στη βόρεια Χαλκιδική σχετικά με τη μεγάλη ξένη επένδυση στα μεταλλεία της Κασσάνδρας. Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα συμβάλλει στο να οξύνονται ακόμη περισσότερο τα πνεύματα, καθώς σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» έχει προσλάβει τις τελευταίες ημέρες άλλους 300 εργαζόμενους στα μεταλλεία και πλέον απασχολεί περίπου 650 άτομα, ενώ υπόσχεται σχεδόν διπλασιασμό των θέσεων εργασίας.
Οι εργαζόμενοι, που είναι και κάτοικοι της περιοχής, από χθες φυλάνε με βάρδιες τον χώρο όπου η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» έχει αρχίσει τις πρόδρομες εργασίες στις Σκουριές και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί «ωσότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση», όπως αναφέρει στη «Μ» ο Νίκος Ζαγοράκης, εργαζόμενος εδώ και 30 χρόνια στα μεταλλεία και πρόεδρος της κοινότητας Στρατωνίου. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πρώτοι άρχισαν την επίθεση «οι ψευτοοικολόγοι» και αντικρούει τους ισχυρισμούς των αντιδρώντων ότι η «Ελληνικός Χρυσός» ενορχήστρωσε την επίθεση κατά των μελών της Επιτροπής Αγώνα. «Η εταιρεία πριν από δύο ημέρες προσέλαβε 300 εργαζόμενους για να δουλέψουν σε αυτόν τον χώρο και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να διώξουν αυτόν τον κόσμο από τη δουλειά του», υποστηρίζει και κάνει σαφές ότι έπεται συνέχεια. «Εμείς είμαστε εδώ για να πούμε τέλος πια. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρεμποδίσει κανείς ψευτοοικολόγος αυτή την προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε. Ας μας πουν ποια αχτίδα φωτός υπάρχει εκτός από αυτήν στην περιοχή μας. Γι’ αυτόν τον λόγο ο κόσμος εδώ είναι αποφασισμένος», ξεκαθαρίζει.
Θα χύσουμε το αίμα μας ή θα σκοτώσουμε...
Αποφασισμένοι να δώσουν τον υπέρτατο αγώνα είναι και οι κάτοικοι που αντιδρούν στην επένδυση. Η Γραμματική Καραβασιλείου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά της επένδυσης, δηλώνει στη «Μ» ότι «δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν τίποτε απολύτως, ακόμη και αν χρειαστεί να δώσουμε το αίμα μας ή να σκοτώσουμε ανθρώπους. Δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει το παραμικρό». Η ίδια υποστηρίζει ότι πίσω από τα χθεσινά επεισόδια κρύβεται η «Ελληνικός Χρυσός». «Η εταιρεία έστειλε 400 άτομα με λεωφορεία της, σε εντεταλμένη υπηρεσία δηλαδή, και πήγαν πάνω και τους σάπισαν (σ.σ. εννοεί τα μέλη της επιτροπής αγώνα) στο ξύλο, γκρέμισαν το φυλάκιο που έχουμε στις Σκουριές, και η αστυνομία καθόταν και τους έβλεπε. Είχε αποκλείσει τους κατοίκους της Ιερισσού και δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στο βουνό και από την άλλη άφηνε τα λεωφορεία των μεταλλωρύχων να ανεβαίνουν να σφάξουν τον κόσμο. Είναι σαν να έχουμε εμφύλιο πόλεμο. Άφησαν τους ανθρώπους, που είναι γείτονες, να σφαχτούν», καταγγέλλει. Υπενθυμίζει, τέλος, ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν έξι προσφυγές κατά της επένδυσης και ότι η πρώτη θα συζητηθεί στις 6 Ιουνίου.
ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ «Η τοπική κοινωνία αποφάσισε»
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας σταθερά είναι υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή και της επένδυσης των μεταλλείων της Κασσάνδρας. Μάλιστα στήριξε μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του στη λειτουργία των μεταλλείων. Σχολιάζοντας τα χθεσινά επεισόδια τονίζει στη «Μ» πως «ορισμένοι οφείλουν να καταλάβουν ότι η τοπική κοινωνία απάντησε στις προηγούμενες δημοτικές» για την επίμαχη επένδυση. «Η ένταση που προκαλείται από μία ομάδα συμπολιτών μας πρέπει να σταματήσει», σημειώνει και προσθέτει πως «η ανάπτυξη δεν γίνεται με όρους οδομαχίας». «Ο τόπος μας χωρά όλους. Μπορούν να συνυπάρξουν η μεταλλουργεία, ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή. Αρκεί να υπάρχουν κανόνες και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε αυστηρούς ελέγχους», υποστηρίζει, ενώ καλεί σε διάλογο όσους αντιδρούν.