Η διολίσθηση της καθημερινής διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος σε επίπεδα αυτοεκπληρούμενης προφητείας, για την επίμονη προσπάθεια διεθνών παραγόντων να οδηγήσουν τη χώρα μας σε χρεοκοπία, έστω και… στα χαρτιά, επιβεβαιώνεται πλήρως από τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα σχετικά κρούσματα, τα οποία εντοπίζονται.
Αυτή τη φορά, το χτύπημα ήταν διπλό, από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard & Poor’s, και από τον Τζορτζ Σόρος. Η S&P, που πριν από μερικές μέρες αφαίρεσε από τη γαλλική αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες την αξιολόγηση «ΑΑΑ», προβλέπει ότι, μετά την ολοκλήρωση του PSI, δηλαδή την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές, για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, θα κηρύξει την ελληνική οικονομία σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι απρόσμενη, δεν ξενίζει, και ουσιαστικά μας ξαναφέρνει πίσω στον Ιούλιο του 2011. Τότε που, με φόντο τη Συμφωνία των Βρυξελλών, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη, οι Οίκοι Αξιολόγησης απείλησαν να κηρύξουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Για να πάρουν άμεση και εκκωφαντική απάντηση από τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ αλλά και συνολικά η ευρωζώνη θα αγνοούσαν τις διαπιστώσεις των Οίκων Αξιολόγησης, και θα συνέχιζαν να στηρίζουν, επομένως και να δανείζουν την Ελλάδα.
Ο Τζορτζ Σόρος από την άλλη πλευρά, με τις περγαμηνές του πλέον «ψαγμένου» διεθνούς επενδυτή, ο οποίος ανακαλύπτει ευκαιρίες για κέρδος… κυρίως εκεί που δεν υπάρχουν, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «Newsweek», κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης ότι αντιμετωπίζει την κρίση χρέους της ευρωζώνης επιφανειακά, και προέβλεψε με τη σειρά του ότι εντός του 2012, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Τόσο οι Οίκοι Αξιολόγησης όσο και ο Τζορτζ Σόρος πάντως, κάνουν… τη δουλειά τους. Αν υπήρχαν αντικειμενικές πιθανότητες να οδηγηθεί η Ελλάδα σε χρεοκοπία, είναι προφανές ότι δεν θα το διαλαλούσαν. Θα… σιωπούσαν, προκειμένου να καρπωθούν εκείνοι τα κέρδη από τα CDS.
Ας κοιτάξουμε λοιπόν οι υπόλοιποι, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνουμε με τη σειρά μας τη δική μας δουλειά. Ώστε οι κερδοσκόποι να μείνουν με την όρεξη.