Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Χιόνια, καταιγίδες και παγωνιά

Τα... δόντια του μας δείχνει ξανά ο καιρός. Τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, στα άσπρα αναμένεται να ντυθούν ακόμη και πεδινές περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο 200 μέτρων, ενώ ο υδράργυρος θα μείνει καθηλωμένος κάτω από το μηδέν, ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες.
 Της Μαριάνας Ε. Παπαδάκη

Έντονες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ στα πελάγη θα πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Όπως επεσήμανε στη «Μ» ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, η επιδείνωση του καιρού ξεκίνησε από χθες και σήμερα θα είναι ακόμη πιο έντονη στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. «Περιμένουμε να χιονίσει στα κεντροανατολικά, δηλαδή στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης, σε βόρεια και ανατολική Χαλκιδική, Σέρρες, Δράμα και Καβάλα. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν μέχρι και αύριο Πέμπτη, όμως ο παγετός θα διατηρηθεί και το Σαββατοκύριακο. Η θερμοκρασία στη Μακεδονία θα πέσει μέχρι και στους -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ μέχρι τους 6-7 βαθμούς θα φθάσει η μέγιστη».
Ο κ. Σιούτας όσον αφορά τα φαινόμενα λέει ότι «οι χιονοπτώσεις αρχίζουν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά και μέχρι το βράδυ αναμένεται να χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και τη Θράκης». Οι άνεμοι θα πνέουν 8 μποφόρ στα πελάγη και τοπικά στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα φτάσουν μέχρι 9 μποφόρ, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ενώ θα εκδηλωθούν καταιγίδες με χιονόνερο κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Ψύχος θα επικρατήσει το επόμενο πενθήμερο στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο κ. Σιούτας δεν αποκλείει οι Θεσσαλονικείς να δουν και «κάποιες νιφάδες χιονιού να πέφτουν μέσα στην πόλη». «Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν χιονοπτώσεις κυρίως στα γύρω ορεινά» διευκρινίζει και προσθέτει ότι «την Πέμπτη και την Παρασκευή οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τις βραδινές ώρες ο υδράργυρος θα πέσει έως και τους -5 βαθμούς Κελσίου, ενώ τις μεσημεριανές δεν θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς. Βελτίωση του καιρού πανελλαδικά αναμένεται από την Παρασκευή με την επιστροφή της ηλιοφάνειας». Ωστόσο από την ερχόμενη Δευτέρα οι μετεωρολόγοι περιμένουν νέο κύμα κακοκαιρίας.

Δύσκολος ο φετινός χειμώνας
«Τον Ιανουάριο του 2002 και του 1993 είχαν σημειωθεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλά και ο φετινός Ιανουάριος φαίνεται ότι είναι από τους πιο κρύους των τελευταίων 30 ετών. Το 2002 είχαμε στη Θεσσαλονίκη ελάχιστη θερμοκρασία -8 ενώ φέτος φτάσαμε μέχρι τους -6 βαθμούς. Είναι εμφανές ότι το τελευταίο διάστημα η χώρα μας διανύει μια ψυχρή περίοδο, σε αντίθεση με τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, όπου είχαμε θερμοκρασίες πάνω από το μέσο επίπεδο για την εποχή. Και οι προηγούμενοι μήνες -ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και λιγότερο ο Δεκέμβριος- ήταν κατά μέσο όρο ψυχρότεροι 2-3 βαθμούς. Αλλά αυτές οι διακυμάνσεις θεωρούνται φυσιολογικές και δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε σε κάτι άλλο» επεσήμανε στη «Μ» ο κ. Σιούτας.
"Έχουμε ενημερώσει με 2.000 e-mail όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία και Θράκη», διευκρινίζει στη «Μ» ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κοκολάκης, «για να υπάρχει ετοιμότητα σε δήμους, περιφέρειες, περιφερειακές ενότητες κτλ.».