Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Χαμένοι στην… ανάγνωση

Ο ένας δεν διάβασε το μνημόνιο γιατί δεν είχε χρόνο. Η άλλη το διάβασε αλλά στα γρήγορα κι ένας τρίτος, που διετέλεσε μάλιστα πρωθυπουργός, μιλάει τώρα για να πει πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε επαρκώς τους όρους του. Μα, πώς να διαπραγματευθούν αφού δεν μπήκαν στο κόπο να τους διαβάσουν;

Προσωπικά θα σταθώ στη… μεταμέλεια των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, ευχόμενος ότι το προσεχές διάστημα δεν θα ακούσω τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να λέει πως το διάβασε και βρήκε τους όρους του υλοποιήσιμους. Σε κάθε περίπτωση όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πως εκμηδενίζονται οι αποστάσεις μεταξύ του γελοίου και του τραγικού.
Όλα αυτά δεν τα αναφέρω για να επιρριφθούν ευθύνες. Ο κόσμος γνωρίζει, κρίνει και αποφασίζει. Ο σκοπός του σχολίου είναι να γίνει μάθημα, εν όψει μάλιστα και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση, ώστε αυτή τη φορά αυτοί που θα κάτσουν απέναντι στη τρόικα να έχουν χρόνο να… διαβάσουν τους όρους και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να τους διαπραγματευθούν σκληρά.