Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

 Έξαρση των ιώσεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Η εναλλαγή του καιρού, ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους και η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι οι κύριες αιτίες που ρίχνουν στο κρεβάτι μικρούς και μεγάλους.
Της Νικολέττας Μπούκα

nikolettabouka@yahoo.gr

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού και ακολουθούν οι γαστρεντερίτιδες. Οι γιατροί τονίζουν ότι τα κύρια χαρακτηριστικά των ιώσεων είναι συνάχι, ξερός βήχας, πονόλαιμος και συχνά πυρετός, ενώ υπάρχουν και περιστατικά με γαστρεντερίτιδες, οι οποίες εκδηλώνονται με διάρροιες και εμετό, που μπορεί να προκαλέσουν και αφυδάτωση.
Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς οι περισσότεροι ασθενείς δεν προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι τους, αγοράζοντας από το φαρμακείο της γειτονιάς τα… απαραίτητα.
«Την περίοδο αυτή έχουμε κυρίως έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού σε ενήλικες. Πυρετός, καταρροή και πονόλαιμος είναι τα κύρια συμπτώματα, ενώ η ίωση κάνει τον κύκλο της σε δύο-τρεις ημέρες. Τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή της κυκλοφορίας για όσο διάστημα είμαστε άρρωστοι και φυσικά να έχουμε ήδη εμβολιαστεί με το εποχικό εμβόλιο κατά της γρίπης. Όσον αφορά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας, είναι πιο περιορισμένα στους ενήλικες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και η ανάρρωση διαρκεί τρεις-τέσσερις ημέρες», εξηγεί στη «Μ» ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Κολάρας.
Αντίθετα αυξημένα είναι τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στα παιδιά. Όπως επισημαίνει στη «Μ» ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων, δρ. Ιωάννης Καβαλιώτης, από τα 34 παιδάκια που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στην κλινική περίπου δεκαπέντε έχουν γαστρεντερίτιδα.
«Κύρια συμπτώματα είναι η διάρροια, ο πυρετός και ο πονόκοιλος, ενώ χρειάζονται πέντε έως επτά ημέρες για την ανάρρωση των μικρών ασθενών. Η νοσηλεία είναι αναγκαία, όταν υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Βασικός κανόνας, για να αποφύγουμε τη γαστρεντερίτιδα, είναι να διατηρούμε καθαρά τα χέρια μας, αλλά και να προσέχουμε τι τρώμε, ειδικά όταν πρόκειται για ωμές σαλάτες και αυγά», τονίζει ο κ. Καβαλιώτης και προσθέτει ότι πολλά είναι και τα περιστατικά ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού. Στις περιπτώσεις αυτές οι γονείς πρέπει να πηγαίνουν το παιδί στον παιδίατρο, αν ο βήχας επιμένει, ενώ δεν πρέπει να του δίνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού.
Καθησυχαστική είναι και η διευθύντρια της Β’ πανεπιστημιακής παιδιατρικής κλινικής στο «ΑΧΕΠΑ», καθηγήτρια Παιδιατρικής ΑΠΘ, Φανή Αθανασιάδου-Πιπεροπούλου, η οποία εξηγεί στη «Μ» ότι πρόκειται για λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, που είναι αναμενόμενες για την εποχή, ενώ σε καμία περίπτωση δεν παρατηρείται συνωστισμός στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Αύξηση της κίνησης στα φαρμακεία
Λόγω των ιώσεων έχει αυξηθεί η κίνηση στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, όπου οι πολίτες αναζητούν λύσεις. Τα αντιπυρετικά χάπια, τα σιρόπια για το βήχα, οι καραμέλες, οι γαργάρες για το λαιμό, τα αποσυμφορητικά για τη μύτη και οι βιταμίνες έχουν την… τιμητική τους αυτές τις ημέρες.
«Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα σε σύγκριση πάντα με τους προηγούμενους μήνες παρατηρείται αύξηση της κίνησης στα φαρμακεία εξαιτίας των ιώσεων. Κυρίως φεύγουν τα αντιβηχικά, τα αντιπυρετικά και τα αποσυμφορητικά για τη μύτη για όσους ταλαιπωρούνται από ίωση του ανώτερου αναπνευστικού, ενώ όσοι ταλαιπωρούνται από γαστρεντερίτιδα επιλέγουν αντιεμετικά και χάπια κατά της διάρροιας», δηλώνει στη «Μ» ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης.

Χρήσιμες συμβουλές
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη κι όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που χρησιμοποίησε προηγουμένως.
- Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.
- Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων.
- Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρόμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας.
- Αν έχετε πάθει γαστρεντερίτιδα, καταναλώστε αρκετά υγρά (νερό, τσάι, κόκα κόλα), ρύζι, πατάτες και αποφύγετε τα όσπρια και τα λαχανικά.