Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στην ομιλία του ο κ. Νικολοπουλος είπε: "Φίλες και φίλοι,
Ερχόμαστε στη Θεσσαλονίκη για να υλοποιήσουμε τη δέσμευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά για μια συνάντηση με τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της διοίκησης της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ).

Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας έχουμε ανάγκη τις απόψεις και τις προτάσεις των Κοινωνικών Εταίρων.
Η ανεργία είναι πάνω από το 18%.
Οι άνεργοι ξεπερνούν τις 900.000.
Η ύφεση να καθηλώνει την οικονομία.
Οι περικοπές και τα χαράτσια εξανεμίζουν το εισόδημα των πολιτών και την ίδια στιγμή δεν έχει κλείσει ακόμη η διευθέτηση του Δημοσίου χρέους μέσα από το PSI και είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Εμείς στη Νέα Δημοκρατία μέσα από ένα συνέχεια διάλογο με την κοινωνία επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας για να στηθεί η αξιοπρέπεια της Πατρίδας μας, να  εξασφαλιστούν τα στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, να γεννηθεί η ελπίδα για ένα μέλλον καλύτερο και ασφαλέστερο για τις επόμενες γενιές.
Στη Θεσσαλονίκη ερχόμαστε όχι μόνο για να ακούσουμε, αλλά και να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις και δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η Νέα Δημοκρατία είναι δικαιωμένη στις εκτιμήσεις της και στις πολιτικές της θέσεις.
Όλα όσα κατέθεσε με υπευθυνότητα αλλά και ρίσκο το Καλοκαίρι του 2010 επιβεβαιώθηκαν όλα.
Η αποτυχία της Μνημονιακής Συνοχής, η ανάγκη για στροφή στην ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας, η ανάγκη για την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η ελάττωση του μη μισθολογικού κόστους, η μείωση της φορολογίας, η αναποτελεσματικότητα των οριζόντιων περικοπών.
Είπαμε όχι στη μείωση των μισθών και συντάξεων ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Πιστεύουμε στην προτεραιότητα των διαρθρωτικών αλλαγών που όμως καθυστερούν.
Είναι μερικές από τις βασικές μας επιλογές που έχουν ήδη δικαιωθεί από όλους.
Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε δυο πολύ κρίσιμα κεφάλαια που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το ένα αφορά στις εργασιακές σχέσεις, στους κατώτατους μισθούς, στον 13ο και 14ο μισθό στον Ιδιωτικό Τομέα.
Η άποψή μας όπως εκφράστηκε με πολύ σαφή τρόπο και από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά είναι ότι οι μειώσεις των κατώτατων μισθών και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού είναι η χαριστική βολή σε μια οικονομία σε ύφεση όπως η δική μας.
Πέραν δηλ. των σοβαρών κοινωνικών επιπτώσεων θα έχουμε κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης και αναθέρμανση του φαύλου κύκλου της ύφεσης, ανεργίας, πτώση της ζήτησης, νέας ύφεσης κ.ο.κ.
Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας το εργασιακό κόστος μικρό μέρος μόνο καλύπτει.
Αντίθετα υπάρχουν άλλοι τρόποι για να στηριχθεί η Ελληνική Ανταγωνιστικότητα που πραγματικά έχει κατρακυλήσει τα τελευταία τρία χρόνια.
Προτείνουμε λοιπόν:
·      Μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους.
·      Μείωση φορολογίας.
·      Μείωση του ΦΠΑ.
·      Στοχευμένη επιδότηση της Απασχόλησης στις επιχειρήσεις.
·      Μείωση του γραφειοκρατικού κόστους.
Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, 7 σελίδες καταλαμβάνουν οι   υποχρεώσεις των εργοδοτών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και ΣΕΠΕ.
·      Ακόμη μπορεί να εξετασθεί Ειδικό Επιχειρηματικό Ενεργό Τιμολόγιο.

Οι δυσάρεστες εξελίξεις στα στοιχεία της ύφεσης, της ανεργίας και της φτώχειας επιβεβαιώνουν τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά για στροφή στην ανάπτυξη, επανεκκίνηση της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Χωρίς ανάπτυξη, οι άνεργοι θα αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας θα χάνονται.
Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι οι σχεδιαζόμενες και εφαρμοζόμενες πολιτικές να ενισχύουν τις επενδύσεις, να αξιοποιούν ορθά τους κοινοτικούς πόρους και όχι να αναλίσκονται σε μελέτες, να περιορίζουν τα φορολογικά βάρη, με ισότιμο καταμερισμό των φορολογικών βαρών σε όλους, να καταπολεμούν την εισφοροδιαφυγή και να προχωρούν σε αλλαγές στο ασφαλιστικό μας σύστημα με γνώμονα την βιωσιμότητα του, τον εξορθολογισμό του και την επάρκειά του.
Και όλα αυτά, με σοβαρή προετοιμασία, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, με ενδελεχή εξέταση του συνόλου των παραμέτρων και όχι με την επιδεικνυόμενη ελαφρότητα της  προσφοράς παροχών προς παιδεραστές και άλλες ομοιοπαθείς ομάδες πληθυσμού, που με διάταξη του πολυνομοσχεδίου έρχεται να διορθώσει.
Αγαπητοί φίλοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μας δώσατε να έχουμε την πολύ περιεκτική αυτή συζήτηση.
Σταθερή μας βούληση είναι να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό και ανθεκτικό στο χρόνο πλαίσιο συνεννόησης και γιατί όχι συνεργασίας με όφελος για όλους αυτούς που εκπροσωπούμε τόσο εσείς όσο κι εμείς.
Ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία».