Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι, το πολιτικό θρίλερ που ζήσαμε όλες αυτές τις μέρες, είχε ως κεντρικό πυρήνα και αίτιο, το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο εσωτερικό του Κινήματος, με φόντο τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου.
Στην πραγματικότητα, το παπανδρεϊκό στρατόπεδο επιχειρεί μεθοδικά και με πείσμα, να μην χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και να διατηρήσει τη δυνατότητα να επηρεάσει καθοριστικά τη μάχη για τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος.
Οι ομάδες που διαμορφώνονται είναι ήδη ορατές. Το παπανδρεϊκό μπλοκ, το οποίο απαρτίζουν κυρίως οι Χρήστος Παπουτσής, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Δημήτρης Ρέππας και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, βρίσκονται σε «εγκάρδια συνεννόηση» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, καθόλη τη διάρκεια αυτής της μάχης χαρακωμάτων. Απ’ την άλλη, η «κίνηση των τριών» προκρίνει τον Ανδρέα Λοβέρδο ως διεκδικητή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ειδικά εφόσον περάσει το όποιο μεταβατικό διάστημα, και, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό, το Κίνημα οδηγηθεί σε εκλογή από τη βάση.
Ήδη, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης έχουν προσεταιριστεί τον Ηλία Μόσιαλο, ενώ βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως από τον οργανωτικό τομέα, προκειμένου να διευρύνουν και να ενισχύσουν την επιρροή τους.
Κομβικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Κώστα Σημίτη, αν και θεωρείται δύσκολο να παρέμβει δημοσίως ο πρώην πρωθυπουργός, ειδικά μετά την «οδυνηρή» εμπειρία του 2007, όταν πήρε θέση στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου, και πολλοί θεωρούν ότι επηρέασε αρνητικά τις προοπτικές του τότε διεκδικητή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Σημείο αναφοράς θα είναι και η αυτόνομη πολιτική πρωτοβουλία του Γιώργου Φλωρίδη, καθώς δεν αποκλείεται να κληθεί να συμπράξει σε ένα «μεγάλο ΠΑΣΟΚ», υπό μια νέα, και διαφορετική ηγεσία.