Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ο Παπαδήμος δεν ήθελε το “κούρεμα”

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Κάνοντας την υπόθεση εργασίας ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί της κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία,
είναι χρήσιμο να σταθούμε στην πιο πρόσφατη, επομένως και πιο αυθεντική δημόσια διατύπωση των απόψεων του άλλοτε στενού συνεργάτη του Κώστα Σημίτη, και πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» λοιπόν, ο κ. Παπαδήμος είχε εκδηλώσει την αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή του στην προοπτική «κουρέματος» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό το οποίο θα διαμόρφωνε την εικόνα μιας εκτεταμένης αναδιάρθρωσης. Το 50%, που προέκυψε από τη Συμφωνία των Βρυξελλών, της 27ης Οκτωβρίου, προφανώς και θεωρείται «μεγάλο κούρεμα», εμπίπτει δηλαδή στην κατηγορία που ο Λουκάς Παπαδήμος είχε εγκαίρως και ενυπογράφως «ξορκίσει».
Φυσικά, στο πρόσωπό του, οι Ευρωπαίοι εταίροι βλέπουν τον αξιόπιστο τεχνοκράτη που θα διαχειριστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση μιας πολιτικής συμφωνίας, που έχει προ πολλού «κλειδώσει». Η αντίθεσή του στο πακέτο που συμφωνήθηκε λοιπόν, έχει μάλλον μικρή σημασία, σε σχέση με τη συγκυρία που διαμορφώθηκε.
Έχει ωστόσο τη σημασία του, αναφορικά με την αξιοπιστία του προγράμματος «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας, να επισημανθεί ότι δεν συμφωνεί ούτε ο πρωθυπουργός «κοινής αποδοχής», ο οποίος έχει τις ευλογίες εκείνων που… έγραψαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.