Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ευρώπη των κρατών ή του “άξονα”;

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΣ
Ο Γάλλος Πρόεδρος, δήλωσε στο Στρασβούργο, στους φοιτητές του εκεί Πανεπιστημίου, ότι ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδος στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προφανώς ο Νικολά Σαρκοζί κάνει σύγχυση μεταξύ θεσμικής συμμετοχής και εξωθεσμικής συμμετοχής μιας χώρας στην Ευρώπη. Ο «σκληρός πυρήνας», στον οποίο αναφέρεται, δεν υφίσταται στην Ευρώπη, παρά μόνο στην πράξη, στο μέτρο που οι χώρες-μέλη της Ένωσης είναι ίσες μεταξύ τους σε πολιτικό επίπεδο. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.
Η πρακτική του «σκληρού πυρήνα» το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και έχει αναδείξει την έλλειψη ηγετικότητας της Ευρώπης. Δύο χώρες, η Γερμανία και η Γαλλία, αποφασίζουν για τα πάντα, έχοντας μάλιστα εμπλέξει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είναι εκτός θεσμικού πλαισίου και αντιτίθεται στην αρχή της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, που είναι βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Βρισκόμαστε λοιπόν, μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα που μετατρέπει την Ένωση, σε Ένωση κρατών και δυνάμεων, αντί για Ένωση ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η νομισματική ένωση, χωρίς πολιτική ένωση, είναι αυτή που ανέδειξε τη νέα Ευρώπη των κρατών, κάτι που διευκολύνθηκε και από τις συνεχείς διευρύνσεις με νέα κράτη και με άλλα που έρχονται.
Είναι λοιπόν φυσικό μια τόσο μεγάλη Ευρώπη να απομακρύνεται από τους αρχικούς στόχους και τα οράματα των «ευρωπαϊστών», των οποίων τα σκήπτρα κρατούσε μέχρι σήμερα η Γαλλία, έναντι των «ευρωσκεπτικιστών», υπό τη σκέπη της Μεγάλης Βρετανίας.
Ανεξαρτήτως της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ευρωζώνη, με υπαιτιότητα και της Ελλάδος, η έξοδός της από το ευρώ (μέχρι στιγμής) είναι θεσμικά και νομικά αδύνατη, αλλά και ακόμη αν παρ΄ ελπίδα γινότανε μια μέρα, αυτό δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως επίδραση στο καθεστώς της, ως κράτους-μέλους της Ένωσης.
Εξάλλου, πολλές χώρες και σημαντικές της Ένωσης δεν ανήκουν στο ευρώ, όπως όλες δεν ανήκουν στην ειδική συμφωνία Σένγκεν, για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, στα εσωτερικά σύνορα της Ένωσης.
Είναι λοιπόν προφανές, ότι ήταν μάλλον λάθος των Γάλλων να εκλέξουν τον Νικολά Σαρκοζί στην Προεδρία, παρά των μεγάλων Ευρωπαίων ηγετών, που ολοκλήρωσαν την προσχώρηση της Ελλάδος στην Ευρώπη, όπως ο Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Τζέιμς Κάλλαχαν (υπέγραψε η Θάτσερ), ο Γκαστόν Τορύ, ο Τζούλιο Αντρεότι; Και βέβαια, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.