Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Θέμα παραίτησης για Πετσάλνικο;

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Στο πρόσωπο του Φίλιππου Πετσάλνικου, ο Γιώργος Παπανδρέου πίστεψε χθες ότι βρήκε την οριστική, συμβιβαστική λύση για τη θέση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.
Από το μεσημέρι μέχρι και τη στιγμή του πρωθυπουργικού διαγγέλματος, ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής εμφανιζόταν ως ο «αυτονόητος» επόμενος πρωθυπουργός, εξαργυρώνοντας τη συναινετική προσωπικότητά του, και το γεγονός ότι αποτελεί ιστορικά πολιτικά έμπιστο για την οικογένεια Παπανδρέου στέλεχος.
Οι σφοδρές αντιδράσεις ωστόσο που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, έφτασαν μέχρι την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, και εκδηλώθηκαν δημοσίως δια στόματος Γιώργου Καρατζαφέρη, μετά την αποχώρηση του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού από το Προεδρικό Μέγαρο, ανέτρεψαν τα δεδομένα.
Την ίδια στιγμή, το βαρύ για τον Φίλιππο Πετσάλνικο κλίμα επιδείνωναν οι απαξιωτικές αναφορές και τα σχετικά ρεπορτάζ των ΜΜΕ, που μιλούσαν με κάθε άλλο παρά θετικά λόγια για την υποψηφιότητά του.
Όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι είχαν εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος, σε τελική ανάλυση είναι Πρόεδρος της Βουλής, και εμφανίζεται πλέον να αμφισβητείται από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.
Όσοι μάλιστα τον γνωρίζουν καλά, και επικαλούνται την πολιτική και προσωπική αξιοπρέπειά του, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, από τη στιγμή που θα προκύψει νέα κυβέρνηση και θα αποκατασταθεί η πολιτική ηρεμία, να υποβάλλει ο Φίλιππος Πετσάλνικος την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.