Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Μια χώρα γεμάτη… πρωθυπουργούς

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Ο αθλητισμός είναι ιστορικά η κινητήριος δύναμη νέων ρευμάτων, ιδεών και αναζητήσεων. Επειδή στους χώρους όπου εκδηλώνεται, μπορούν να συναντηθούν και να συνομιλήσουν άφοβα,
απενοχοποιημένα και… με την άνεσή τους, ενεργοί πολίτες οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές, αξίες, καταβολές, προτεραιότητες και επιδιώξεις.
Το ποδόσφαιρο, είναι το κατεξοχήν άθλημα των μαζών. Επομένως, το προνομιακό πεδίο για να αναπτυχθούν σε υπερθετικό βαθμό οι παραπάνω αναζητήσεις… ανατροπής. Ειδικά στην Ελλάδα, έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι όσα εκατομμύρια είναι ο πληθυσμός της, τόσοι και… ένας παραπάνω είναι οι «ειδήμονες». Οι προπονητές.
Εσχάτως, με τις δραματικές εξελίξεις στον χώρο της πολιτικής, και την αδιανόητη δυστοκία στην εξεύρεση λύσης αναφορικά με το ποιος θα είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ., η Ελλάδα… γέμισε πρωθυπουργούς. Από το Σάββατο μέχρι και χθες το βράδυ, όπου διαφάνηκε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είναι το πρόσωπο στο οποίο καταλήγουν οι πολιτικές ηγεσίες, η ονοματολογία έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη αφερεγγυότητας.
Πέραν της… χαλαρής διάστασης που έχει το παραπάνω σκηνικό το οποίο διαμορφώθηκε, επί της ουσίας ευτελίζει τον ίδιο τον θεσμό του πρωθυπουργού. Που σύμφωνα με το Σύνταγμα το οποίο επέβαλε στη χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1985, είναι ο μόνος ουσιαστικός και απόλυτος «διαχειριστής» της εξουσίας.
Δεν θα έβλαπτε λοιπόν λίγη περισσότερη σοβαρότητα, εγκράτεια και αξιοπρέπεια, αντί να έχουμε καλλιστεία ονομάτων και υποψηφιοτήτων. Μια διαδικασία ενδοσκόπησης των κομμάτων, από την οποία απουσιάζει ο… άμεσα ενδιαφερόμενος: Η κοινωνία.