Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ελλάδα, η χώρα του 1 εκατομμυρίου ανέργων

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Μια αφήγηση που προκαλεί δάκρυα απόγνωσης… Όταν διαβάσει κανείς τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Αρχή για την εξέλιξη του μεγέθους της ανεργίας στην Ελλάδα,
 προφανώς και καταλαβαίνει ότι η πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε, είναι πολύ δυσμενέστερη από όσο φανταζόμαστε.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα, ανέρχεται πλέον στους 907.953, κάτι φυσικά που πρακτικά σημαίνει ότι οι πραγματικοί άνεργοι έχουν υπερβεί το όριο του 1 εκατομμυρίου.
Αντίστοιχα απογοητευτικά είναι και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το ισοζύγιο του οικονομικά ενεργού και μη ενεργού πληθυσμού. Εκεί, το σύνολο των απασχολουμένων στη χώρα μας σήμερα εκτιμάται ότι είναι 4.034.537 πολίτες ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανέρχεται στο μέγεθος των 4.403.503 πολιτών.
Ακόμη, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνεργοι έχουν αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο, σχεδόν κατά 50%, ενώ χωρίς δουλειά βρίσκεται το 43,5% των νέων ηλικίας 15-24 ετών. Δηλαδή, οι γενιές που έρχονται, οι πρώτες γενιές του Μνημονίου.
Στην έρευνα της Στατιστικής Αρχής υπάρχουν και ποιοτικά στοιχεία. Όπως, για παράδειγμα, ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από την τάση των νέων Ελλήνων να μεταναστεύσουν. Και η απάντηση είναι απλή, όσο και δραματική: Για να βρουν δουλειά, που δεν υπάρχει στην Ελλάδα.