Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Θα “κόψει” η ΕΚΤ ευρώ;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Όλο και πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αναφορικά με την αναγκαιότητα να γυρίσει σελίδα η ευρωζώνη,
να εγκαταλείψει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί, και να προβεί στις αναγκαίες… διορθώσεις, προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον της ίδιας και των κρατών-μελών.
Ο διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, προχώρησε με το «καλημέρα» σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, και οι πληροφορίες τον εμφανίζουν αποφασισμένο να εισηγηθεί νέα μείωση, ως το τέλος του έτους. Ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, και δίνοντας την ίδια στιγμή ανάσα αναπτυξιακού προσανατολισμού στις αγορές και την πραγματική οικονομία.
Ταυτόχρονα, ο Όμιλος Barclays, που… μάλλον διαβάζει καλά τις εξελίξεις στο κοινό νόμισμα, σε σχέση με τις ευρύτερες ισορροπίες που διαμορφώνονται στην παγκόσμια οικονομία, προτείνει ευθέως, με αναλυτική έκθεση, τη χαλάρωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο ίδιο πνεύμα με τον Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με τον Όμιλο Barclays, η Φρανκφούρτη δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική κοινοτικής αλληλεγγύης που είχε εγκαινιάσει ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα χωρών, οι οικονομίες των οποίων βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Μόνο που η Barclays προχωρεί ένα βήμα παραπέρα. Και προτείνει ουσιαστικά στον Μάριο Ντράγκι, την κίνηση-σοκ, με την οποία δεν θα συμφωνούσε ποτέ ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ: Να τυπώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευρώ, έστω και πληθωριστικά, στο πρότυπο της αντίστοιχης τακτικής που ακολουθεί η Fed, δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μια υπερβατική πρόταση, που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει κυρίως… τα μυαλά των Ευρωπαίων οι οποίοι αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν και να αποδεχτούν τα αυτονόητα.