Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Οι δυο ώρες της “μεταβατικής αλλαγής”

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Ο Κάρολος Παπούλιας, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης βρέθηκαν τελικά γύρω από το ίδιο τραπέζι.
Και για περισσότερο από δυο ώρες συζήτησαν τις λεπτομέρειες της συγκρότησης κυβέρνησης «μεταβατικής συνεργασίας», υπό τον Λουκά Παπαδήμο, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους.
Ανεξαρτήτως της παραπάνω πραγματικότητας ωστόσο, ακόμη και ως εικόνα, η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει το ενδιαφέρον της για το μέλλον. Σε μια εποχή κατά την οποία σχεδόν όλα γύρω μας αλλάζουν με εξαιρετικά ταχείς και απρόβλεπτους ρυθμούς, οι πολιτικές δυνάμεις δείχνουν ότι μπορούν να βρουν ένα μίνιμουμ συνεννόησης.
Χωρίς να υποχωρούν από τις βασικές θέσεις τους, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στις ιδεολογικές, πολιτικές και συμπεριφορικές διαφορές τους. Στέλνοντας μηνύματα προς το εξωτερικό, προς την κοινωνία, προς το εσωτερικό των κομμάτων τους.
Το πείραμα έχει το ενδιαφέρον του, ειδικά από τη στιγμή που συνοδεύεται και εκφράζεται μέσω ενός τεχνοκράτη στην ηγεσία της κυβέρνησης. Ένα πείραμα φυσικά με πεπερασμένα όρια, καθώς η πραγματική δημοκρατική διέξοδος δεν είναι άλλη από τις εκλογές. Εκεί, όπου ο (ακόμη) κυρίαρχος λαός, θα εκφωνήσει την ετυμηγορία του.
Δυο ώρες που… θα μπορούσαν να αλλάξουν την Ελλάδα. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να διαμορφώσουν το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να αλλάξει η πολιτική. Μια απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξει η Ελλάδα.