Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στο γενικότερο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον σήμερα, η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την οικονομική ανάπτυξη, όσο και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Ωστόσο, σε κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, που διανύουν περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2011 ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 3,3%. Αντίστοιχη μείωση της τάξης του 2,8% σημείωσε και ο αριθμός των απασχολουμένων σε αυτές, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι η προστιθέμενη αξία από τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών θα μειωθεί κατά 3,9%.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αυτών των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, που η οικονομική ύφεση πλήττει την αγορά, οι επιχειρήσεις έχουν σχεδόν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό καθώς οι τράπεζες αποφεύγουν να ρισκάρουν το ενδεχόμενο και νέων επισφαλειών, ενώ εξαιτίας του ποσοστού εθνικής συγχρηματοδότησης δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα κοινοτικά προγράμματα;
Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί σε όλα τα κράτη μέλη ένα υγειές επιχειρηματικό περιβάλλον με μέτρα που ευνοούν την επιχειρηματικότητα αντί να την δυσχεραίνουν, όπως η υψηλή φορολογία; Ενδεικτικά στην Ελλάδα οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, οι αναδρομικές και έκτακτες εισφορές επιβαρύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από 48% μέχρι 53%, ενώ στην ΕΕ η φορολογία δεν ξεπερνά το 33%.
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των ΜΜΕ στην Ελλάδα το 2012 από τα μέτρα λιτότητας και την επαχθή φορολογία;
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά: “Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας εξακολουθούν να βάλλονται συνεχώς από την ακολουθούμενη πολιτική της Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μπαράζ λουκέτων με κύματα ανέργων, μείωση της απασχόλησης και ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Οι ελληνικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους φέρουν το βάρος της αναξιοπιστίας του κράτους γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την οικονομική τους δραστηριότητα. Θα πρέπει με τη βοήθεια του κράτους να διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά και να ληφθούν άμεσα μέτρα για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του εμπορίου γενικά, με μικρό επιτόκιο από τον τραπεζικό τομέα. Θα πρέπει και στην Ελλάδα, όπως στα υπόλοιπα κράτη μέλη, να δημιουργηθεί ένα υγειές επιχειρηματικό περιβάλλον που να οδηγεί στην ανάπτυξη και στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και όχι στην ύπαρξη κεφαλικών φόρων και στην υπέρμετρη φορολόγηση. Θα πρέπει να αναβάλλει η Κυβέρνηση τα σχέδιά της για νέα φορολογική αφαίμαξη σαν το νέο πακέτο φόρο-μέτρων που σχεδιάζει να φέρει πλήττοντας για ακόμα μια φορά κυρίως τις πολύ μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων".